Snelle testmethode voor ophoping watersysteem

Snelle testmethode voor ophoping watersysteem

Bij voortdurende recirculatie kunnen stoffen zoals reinigings- en ontsmettingsmiddelen ophopen. De vraag is dan wat nog acceptabel is. Om die te kunnen beantwoorden moet je een betrouwde testmethode ontwikkelen. Dat doen Erik van Os en Ineke Stijger van Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw in het kader van het project 'Voorkomen en bestrijden van emissies kasteelten II'.

"Als je toewerkt naar nulemissie blijft alles wat je toevoegt aan het water in het systeem. Het gaat bijvoorbeeld om reinigingsmiddelen als chloorbleekloog, waterstofperoxide of ozon. Dan zijn er drie mogelijkheden: het breekt af, de plant neemt het op of het hoopt op in het systeem", vertelt Van Os.
Bij de voorloper van dit project bleek de ophoping bij gerbera wel voor te komen, maar niet zodanig dat het tot schade leidde. Die conclusie trokken de onderzoekers uit metingen op praktijkbedrijven.

Er is echter ook behoefte aan snelle betrouwbare testmethoden, waarmee je bij allerlei stoffen kunt aantonen waar de aanvaardbare grenzen van ophoping liggen. "En wellicht zie je juist ook positieve effecten, bijvoorbeeld als je met ozon extra zuurstof in het water brengt", zegt Van Os.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel