Spayka omarmt IPM met hulp Crop-Scanner App

Spayka omarmt IPM met hulp Crop-Scanner App

Met de hulp van Biobest's Crop-Scanner App heeft Spayka - toonaangevend producent van tomaten, komkommers, aubergines en paprika's in Armenië - met succes IPM ingevoerd op zijn 105 ha grote productielocaties.

Spayka, de grootste producent in de regio, wilde zijn afhankelijkheid van conventionele chemische gewasbeschermingsmiddelen verminderen. In 2020 startte het daarom in samenwerking met Biobest en Agro Master een eerste IPM-proef op 20 ha. Deze was zo succesvol dat het bedrijf binnen een jaar IPM introduceerde op het totale teeltoppervlak. De Crop-Scanner App speelde een sleutelrol in dit succes.    

Spayka produceert onder andere groenten en fruit onder de merknamen Araratfruit en Vitafresh. Het bedrijf exporteert naar Rusland, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), de Golfstaten en Europa. Anno 2021 bezit Spayka een aandeel van 70% in de Armeense exportmarkt van verse groenten en fruit.  
In 2014 bouwde het bedrijf het grootste moderne kassencomplex in de regio - een faciliteit van 55 ha in Shahumyan in de provincie Ararat. Vier jaar later werd de productie bijna verdubbeld met de bouw van 's werelds grootste Hi-Tech kas die gebruikmaakt van semi-gesloten technologieën. Met een oppervlakte van 50 ha in het Shengavit-district van de hoofdstad - Yerevan - werden meer dan 800 nieuwe banen gecreëerd.

IPM-toepassing
Arevik Atikyan, Manager van het Greenhouse Project zegt: "Consumenten zijn een belangrijke drijvende kracht achter de invoering van IPM wereldwijd. Hier, in Armenië, is dat niet anders. Als bedrijf willen we onze afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperken om aan de vraag van de consument te voldoen en de opbrengst te optimaliseren. Minder bespuitingen betekent dat planten minder gestrest zijn en uiteindelijk een betere algemene opbrengst produceren."  

In 2020 begon het productieteam van Spayka in samenwerking met Biobest en zijn lokale distributeur Agro Master te experimenteren met biologische bestrijdingsstrategieën. "De resultaten zijn echt goed", zegt Atikyan. "In onze tomatenteelt zijn witte vlieg en Tuta absoluta de belangrijkste plagen en we krijgen deze goed onder controle met Macrolophus-System en Encarsia-System. In onze paprika's is trips de grootste uitdaging en we hebben met succes een aanpak met drie predatoren toegepast: Swirskii-System, Orius-System en Amblyseius-System."  

Zoals bij alle IPM-programma's is het regelmatig scouten en monitoren van plagen een essentieel onderdeel. Met meer dan 100 ha in productie op twee locaties is dit een grootschalige operatie en Spayka heeft twee fulltime gewasscouts in dienst die door de rijen moeten wandelen, de planten moeten inspecteren, de vangplaten moeten controleren en - tot voor kort - de resultaten handmatig moeten registreren.   

Op afstand scouten
"Als snelgroeiend bedrijf met een bewezen trackrecord in het toepassen van geavanceerde technologieën, wilde het Spayka-team graag zien hoe de Crop-Scanner App van Biobest dit moeizame proces zou kunnen vereenvoudigen en verbeteren", zegt Kris Fivez, Sales Manager bij Biobest. "Daarom startten we samen met Spayka en Biobest IPM- en Bestuivingsspecialist Neal Ward met het opzetten van scouting op afstand in het gewas."  

"De Crop-Scanner App is heel eenvoudig in gebruik, heeft veel functionaliteiten en levert een aantal voordelen op", legt Fivez uit. "Met behulp van mobiele apparaten in het gewas voert elke scout wat hij ziet direct in de App in. Elk stukje data wordt automatisch gekoppeld aan de positie van de scout in het gewas en in kaart gebracht. Dit verbeterde de nauwkeurigheid enorm." 
 
"Ons gewasbeschermingsteam kan alle gedetailleerde gegevens analyseren en precies zien wat er in het gewas gebeurt met betrekking tot plaagpopulaties en bestrijdingsstrategieën", zegt Atikyan. "Aan het eind van elke week worden de gegevens gebruikt om een visueel beeld op te bouwen van wat er in elk gewas gebeurt. Op basis hiervan stelt het team een schema op met maatregelen voor de volgende week."

"Er bestaat absoluut geen twijfel dat de Crop-Scanner App heeft bijgedragen aan de nauwkeurigheid van onze scouting en monitoring. Het creëert een completer beeld van plagen en hun populatieopbouw en toont duidelijk hoe predatoren en plagen zich vestigen en werken in het gewas."  

Kostbare tijd besparen
De App helpt ook om tijd en dus kosten te besparen. "Crop-Scanner maakt het onze scouts makkelijker om hun werk te doen, aangezien de App automatisch hun positie in het gewas logt als ze de gegevens invoeren. De app maakt het leven van ons gewasbeschermingsteam ook gemakkelijker, omdat ze in real-time precies kunnen zien wat er in het gewas gebeurt. Ze hoeft enkel de voortgang van de scouts te volgen."

Informatie op afstand delen
De gedetailleerde gegevens worden ook gedeeld met Kris Fivez en de externe IPM-adviseurs van het bedrijf. Een wekelijks overleg met Mariam Gevorgyan van Agro Master en Biobest IPM- en Bestuivingsspecialist Pascal Briand bieden de gelegenheid om alle resultaten samen te bespreken. "Door de Crop-Scanner-App te gebruiken, krijgen we een veel beter inzicht in de voortgang van elk gewas", zegt Atikyan. "Dit stelt ons in staat om beter onderbouwde beslissingen te nemen over wat te doen en wat te veranderen in het programma."

"Dat was zeer actueel, aangezien adviseurs tijdens de pandemie onze faciliteiten niet konden bezoeken. In die periode bleek Crop-Scanner uiterst nuttig bij het uitrollen van ons IPM-programma over beide productielocaties. Mariam en Kris bleven nauw betrokken bij onze voortgang en konden op afstand advies en hulp verstrekken."

"Hoewel we het gebruik van chemicaliën nog niet 100% uit onze productie hebben verwijderd, boeken we goede vooruitgang. We minimaliseren effectief het gebruik van chemicaliën en nemen alleen onze toevlucht tot IPM-compatibele middelen als het absoluut moet. De Crop-Scanner App van Biobest heeft hier sterk aan bijgedragen. Dit uiterst nuttige hulpmiddel bleek van onschatbare waarde tijdens de pandemie, maar ook nu zullen we het zeker blijven gebruiken."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel