Speciaal filter haalt coronavirus uit de lucht

Speciaal filter haalt coronavirus uit de lucht

Fabrikanten werken wereldwijd aan filters die het coronavirus uit de lucht moeten afvangen. Ook bedrijven uit Nederland en België komen er mee, waarbij het Belgische Deltrian, al jaren in Nederland actief, een unieke primeur claimt. Het filter is simpel in bestaande kantoorgebouwen in te bouwen. "We verwachten er 100.000 in Nederland kwijt te kunnen", aldus het bedrijf tegenover het AD.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn met alle huidige coronabeperkingen: een filter dat het coronavirus in gebouwen effectief uit de lucht haalt. Toch is dat precies wat het Nederlandse Formula Air sinds vorige maand aanbiedt. "Onze nieuwe filters halen ruim 99 procent van het coronavirus en andere virussen uit de lucht", vertelt salesmanager Rob van Brug. Dat lukt het bedrijf via positieve ionisatie, waarbij de virusdeeltjes in het filter een positieve elektrische lading krijgen en zo onschadelijk worden gemaakt.

Formula Air biedt apparaten die 400 kubieke meter lucht per uur kunnen zuiveren, genoeg voor een tandartspraktijk of klein café. Maar er zijn ook exemplaren voor veel grotere ruimten. De kosten zijn fors, de aanschafprijs beloopt van 2.000 tot 30.000 euro. "Een flinke investering voor ondernemers die het vanwege corona vaak al lastig hebben," erkent Van Brug.

Losse systemen voorzien uiteraard in een behoefte, maar bieden geen oplossing voor complete gebouwen. Het Belgische Deltrian, al bijna een halve eeuw gespecialiseerd in luchtfiltratie, ontwikkelde afgelopen maanden een filter dat wél  eenvoudig in bestaande ventilatiesystemen kan worden ingebouwd. Het filter is gebaseerd op onderzoek van het Italiaanse San Raffaele Scientific institute te Milaan, vertelt Paul Borst, de Nederlandse business development manager van Deltrian dat ook groot is in ons land. Door de binnenlucht met led-licht te bewerken en door twee met de metalen wolfraamtrioxide en platinum behandelde filters te leiden, slaagden de Italiaanse onderzoekers er in het coronavirus te doden. "We hebben contact gezocht en zijn vervolgens een filter gaan ontwikkelen", vertelt Borst.

Lees hier verder

Bron: AD

Deel artikel