Start demonstratieproef ionspecifiek telen

Start demonstratieproef ionspecifiek telen

Sinds de start in 2019 zijn in het project ionspecifiek telen flink wat stappen gezet in de ontwikkeling van het ionspecifiek meten en telen. Momenteel wordt de Celine getest in de praktijk. Binnen het project wordt de mogelijkheid onderzocht van het werken met een verbeterde ionspecifieke meter čn een digitaal beslissysteem (BemestingsadviesTool) om de bemesting te optimaliseren - wat naar verwachting meer opbrengst/kwaliteit levert - en te automatiseren.

De ionspecifieke meter Celine is doorontwikkeld en de toepasbaarheid is getest binnen het project. De resultaten zijn zodanig goed dat we binnen het project toe zijn aan het stadium van het testen van de ionspecifieke meter in een demonstratieproef. Eind 2021 is de BCO, geralateerd aan dit project, op zoek gegaan naar bedrijven om het potentieel van ionspecifiek telen te demonstreren. De keuze viel op kwekerij Lijntje. De eerste twee updates zijn inmiddels beschikbaar: update 1 / update 2.

Het project
Het verwerken van bemestingsinformatie vereist veel kennis. Vergissingen hebben vergaande gevolgen voor de gezondheid van het gewas en de opbrengst en kwaliteit. Het huidige systeem van voeding doseren in de glastuinbouw gaat uit van aanpassingen eens per 7-14 dagen na analyse van een monster van de voedingsoplossing rond de wortels.

Het project Ion Specifiek Telen wordt gefinancierd/mede mogelijk gemaakt door stichting Kennis in je Kas, Topsector T&U (LNV), Interpolis, The Sensor Factory, Van Iperen, Priva, T. Stolze Installatietechniek, Royal Pride, Glastuinbouw Nederland en Geerten van der Lugt.

Lees hier meer over het project

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel