Start-up zoekt telers voor project op de Malediven

Start-up zoekt telers voor project op de Malediven

Resilient Island, een start-up met zijn roots in de TU Delft, wil een oplossing bieden voor de importafhankelijkheid van de Malediven en het afvalprobleem dat mede daardoor op de eilanden is ontstaan. Hiervoor roepen zij de hulp van de tuinbouw in.

"De Malediven hebben in feite twee problemen", vertelt Sebastiaan Brouwer, een van de initiatiefnemers van Resilient Island in de nieuwste uitgave van KAS Magazine. "In de eerste plaats is dat de importafhankelijkheid van de eilanden. 95 procent van al het eten wordt geďmporteerd, zelf produceren zij eigenlijk niets. En dat terwijl de behoefte aan verse producten heel groot is bij lokale bewoners én de vele toeristen. Vervolgens, doordat er zoveel wordt geďmporteerd, komt er ook allemaal verpakkingsmateriaal mee, wat voor een groot afvalprobleem zorgt. Ons werd daarom bij wijze van studieproject gevraagd om óf een klimaatresistent afvalsysteem te ontwerpen óf een klimaatresistente kas."

Dat studieproject wordt nu realiteit doordat een groep studenten de plannen wil doorzetten. Het idee is om op de Malediven een kas te bouwen met Nederlandse technieken om een stuk zelfvoorzienendheid te creëren. De studenten hebben kennis van bouwkunde en architectuur, maar hebben geen van allen een achtergrond in de tuinbouw. Daarom namen zij een tussenjaar om de technische en financiële haalbaarheid van hun plannen grondig te toetsen. En ze vonden diverse partijen die hen wilden helpen. Maar Resilient Island kan meer hulp gebruiken. "We zoeken telers die actief met ons willen meedenken over de toepassing van systemen, de teelt, educatie van medewerkers op de Malediven en die namens ons ook met technische partijen in gesprek gaat over de verdere uitwerking van de kas en het opzetten van de teelt. Iemand die dus een tijdje op de Malediven wil gaan werken om de uitvoering op te pakken."

Tevens staat Resilient Island open voor Nederlandse investeerders die geloven in de winstgevendheid van het project en kansen zien voor hun eigen activiteiten.

Meer weten? Lees hier de volledige reportage

Bron: Goedemorgen

Deel artikel