Stevige gas- en elektriciteitsprijzen

Stevige gas- en elektriciteitsprijzen

Voor de komende week handhaaft AgroEnergy de verwachting van stevige gas- en elektriciteitsprijzen. In de weersverwachting doet de temperatuur in Noordwest Europa de komende dagen een stapje terug, maar blijft deze wel boven het langjarig gemiddelde hangen. Net als in de afgelopen week wordt er weinig wind en neerslag verwacht. Spotprijzen zullen naar verwachting in lijn zijn met die van de afgelopen dagen.

Begin volgende week wordt het Noorse onderhoud wat verder uitgebreid, met als gevolg nog ruim 10% extra exportcapaciteit die daardoor niet beschikbaar zal zijn. Wel verwacht de markt voor de maand september meer LNG-schepen die het ruime sop naar Europa kiezen. De huidige verwachting is dat er in de komende september-weken ruim 20 schepen ingepland worden. Het overgrote deel koerst af op Frankrijk, maar momenteel zijn er ook 5 met de Gate-terminal als eindbestemming aangemerkt.

Als ook het Noorse onderhoud in de komende weken zonder verdere onverwachte gebeurtenissen afgerond kan worden, kan dit de markt wat lucht gaan geven. Ook eerste tekenen van vermindering van de gasvraag in Azië kunnen meehelpen. De Nederlandse gasvoorraden zijn momenteel zo'n 56% gevuld, terwijl deze een jaar geleden reeds voor driekwart gevuld waren.

De elektriciteitsprijzen voor de verdere jaren lijken gevoeliger voor prijsstijging dan TTF gas. Dit gaat gepaard met de oplopende noteringen voor steenkool en EUA's, ook voor de verdere jaren. Met name de blijvend hoge vraag naar steenkool in landen als China en India rechtvaardigen de huidige prijstoename voor de verdere toekomst.

De TTF gasprijzen voor de verdere jaren zijn in de afgelopen week zeer beperkt beďnvloed door het prijsgeweld van de nabije handelstermijnen. Nu Jaarblok 2023 ook omhoog begint te bewegen, is het de vraag hoelang de huidige weerstandsniveau's voor 2024 (rond 19 €ct/m3) en 2025 (rond 18 €ct/m3) zich daaraan kunnen blijven onttrekken.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel