Strenge hygiëneregels bij kwekerij Greenvalley
Geplaatst op 18 juni 2021
Marcel en Jack zijn altijd al actief geweest in de tomatenteelt. Ze hebben elk hun eigen tomatenkwekerij. In 1993 startten ze samen met een aantal andere tomatenkwekers het samenwerkingsverband Prominent.
Jack: "Destijds ging alles naar de veiling. Alle tomaten van hetzelfde formaat en dezelfde kleur waren in prijs gelijk. Wij hadden betere rassen, maar die kwamen niet tot meerwaarde. Daarom wilden we een eigen blok regelen, met een eigen prijs." Vijf jaar geleden werd Jack voorzitter van Prominent. De telersvereniging bestaat nu uit 29 telers die samen zo'n 430 hectare tomaten telen.
Binnen Prominent worden regelmatig op kleinere schaal samenwerkingen aangegaan. Zo zijn Jack en Marcel met nog twee kwekers, naast hun eigen kwekerij, in 2007 begonnen met kwekerij De Kabel. Deze samenwerking is in 2018 beëindigd, maar nog steeds trekken de partners samen op en regelen gezamenlijk energie, P&O en onderhoud. Dit is ondergebracht in bQurius.
Duurzaamheid
Jack en Marcel besloten na de beëindiging van De Kabel om samen de tuin in De Lier te kopen en te herbouwen. De naam Greenvalley hebben de mannen overigens zelf bedacht: "We waren er met vijf minuten achter. Green komt van Groenewegen, Valley heeft dan te maken met Van den Berg. Het klinkt wel leuk. En het heeft natuurlijk ook een duurzame sfeer, doordat je het groene benoemt."
Jack: "We willen zo duurzaam mogelijk telen, mits kostentechnisch verantwoord. Er wordt hier in de regio wel gekeken naar aardwarmte, maar zo ver is het nog niet. Dan heb je je WKK minder nodig, maar die blijft nog wel onmisbaar voor de CO2 en de belichting van een volledig belichte teelt."
De energievoorziening is een punt van grote aandacht voor de kwekers: "We gebruiken in de winter 8 megawatt stroom per uur, we wekken 4 megawatt zelf op en de rest halen we van het net. We werden in oktober verrast door een verhoging van de ODE, dat is een belastingheffing op het inkopen van stroom. Met die heffing wordt een subsidiepot gevuld om duurzame energie te stimuleren. Vanaf 2020 moeten wij ineens veel meer belasting gaan betalen. Als we dat van tevoren hadden geweten, hadden we een grotere WKK gekocht, zodat we meer stroom zelf konden opwekken." "Dat is niet duurzaam, maar wel de oplossing om de kosten binnen de perken te houden. Deze maatregel werkt duurzaamheid niet in de hand, daar geloven we niet in. We zien ook dat middelgrote bedrijven, zoals het onze, het meest worden getroffen. Grotere bedrijven hebben een gunstiger staffel, wellicht door een betere lobby."
Lees hier verder
Bron: Van Iperen