Substraatmatten hergebruiken?
Geplaatst op 09 juli 2021
Aanwezigheid van ziekteverwekkers
In substraatmatten kunnen zich allerlei ziekteverwekkers bevinden. Deze hebben misschien geen schade aangericht in de laatste teelt, maar dat is geen garantie dat ook de nieuwe teelt onaangetast blijft. Jonge planten zijn namelijk veel kwetsbaarder dan volgroeide planten. De kans op besmetting van het nieuwe gewas is dus vrij groot, waardoor je tijdens de nieuwe teelt waarschijnlijk veel gewasbeschermingsmiddelen en/of natuurlijke vijanden zal moeten inzetten.
Minder goede watercapaciteit
Tijdens een teelt verandert de structuur van de substraatmatten sterk. Dit heeft invloed op de watercapaciteit, waardoor het moeilijker wordt om de juiste hoeveelheid water toe te dienen aan het nieuwe gewas. Ook is de waterverdeling minder evenwichtig - zowel binnen de afzonderlijke matten als tussen de matten onderling. In de praktijk betekent dit dat je meer water nodig zal hebben.
Tragere inworteling
Ook zal de inworteling van de nieuwe planten trager verlopen door deze verandering in de structuur. Hierdoor komt het gewas later in productie. Wanneer het gewas eenmaal in productie komt, groeit dit vegetatiever, waardoor het oogsten vanwege de krachtige lengtegroei meer tijd kost.
Hogere kosten
Wanneer je bovenstaande risico's bij elkaar optelt, ziet je dat het hergebruiken van substraatmatten eigenlijk niet leidt tot kostenbesparingen. Je zal tijdens de nieuwe teelt meer geld moeten uitgeven aan de (preventieve) inzet van gewasbeschermingsmiddelen, er zal meer water verbruikt worden en ook zullen de arbeidskosten in de meeste gevallen toenemen.
Substraatmatten hergebruiken
Wil je ondanks de hierboven genoemde risico's toch jouw substraatmatten hergebruiken, dan dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Je leest ze hier.
Bron: Royal Brinkman