Succesvol pilotproject Log & Solve

Succesvol pilotproject Log & Solve

Ruim een jaar geleden nam Kees Scheffers van Wageningen University & Research (BU Glastuinbouw & Bloembollen in Bleiswijk) het initiatief om aan de slag te gaan met het digitale dashboard Log & Solve. Dit om de teeltprocessen te optimaliseren en een alternatief te bieden voor papieren registratie. Een succesvolle zet: inmiddels wordt het digitale dasboard breed ingezet op de locatie in Bleiswijk.

Na een intensieve screening door de ICT-afdeling van WUR op professionaliteit en vooral veiligheid, en na afstemming met collega's, werd vorig jaar kleinschalig gestart met het digitaal monitoren van een aantal teelten en het verzamelen van data. Inmiddels wordt het digitale dasboard breed toegepast op zo'n 60 afdelingen in Bleiswijk. Naar verwachting zal het systeem binnenkort ook worden ingezet voor de resterende 40 afdelingen.

Geschikt voor alle teelten

Kees Scheffers, Teamleider proefbedrijf/kwaliteitsmanager bij Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw & Bloembollen in Bleiswijk: "Ik was al langer op zoek naar een geschikt registratiesysteem. Padregistratie is natuurlijk al vele jaren een bekend fenomeen in de tuinbouw, maar dergelijke systemen werkten niet voor ons. Wij werken met andere kengetallen. Toen ik via een persbericht over Log & Solve las, kwam ik in contact met Co-Anne Kranenburg. Hij is business developer Log & Solve bij Klasmann-Deilmann. Samen hebben we onderzocht hoe dit digitale dashboard het best voor ons zou kunnen werken. Het systeem was in eerste instantie vooral gericht op sierteeltproducten, maar is na onze brainstormsessies ook geschikt gemaakt voor groenteteelten. Best een uitdaging, omdat iedere groenteteelt zijn eigen procesbenamingen heeft. Ook daar hebben we passende oplossingen voor gevonden en wij kunnen nu zelfs eigen benamingen aan het systeem toevoegen. Zo'n flexibel systeem is voor ons ideaal, want het moet optimaal werkbaar zijn voor de medewerkers in de kas, onze onderzoekers en de klanten waar wij teeltproeven voor uitvoeren."

Doorontwikkeling
Scheffers geeft aan erg tevreden te zijn over Log & Solve. Vooral omdat het systeem zeer gebruiksvriendelijk is en het relatief eenvoudig is om dit  uit te breiden met aanvullende toepassingen. "Wij overleggen structureel met Co-Anne. Tijdens deze sessies geven we aan waar wij tegenaan lopen en wat onze wensen zijn. Veelal leiden dit soort gesprekken tot nieuwe toepassingen. Wij vinden het prettig om mee te kunnen werken aan de doorontwikkeling van Log & Solve. Daar is iedereen bij gebaat."

Digitaal dashboard
Log & Solve vereenvoudigt teeltregistratie en het bij elkaar brengen van teeltdata en geeft dit overzichtelijk weer. Vervolgens wordt het mogelijk om teeltprocessen te optimaliseren op basis van data-gebaseerde teeltinzichten.

Verschillende teeltdata komen samen per teeltpartij. Dan gaat het bijvoorbeeld om gewasfoto's, notities en registraties zoals scoutobservaties, metingen, teelthandelingen, bemesting en gewasbescherming. Substraat- en wateranalyses worden automatisch ingeladen. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van sensoren, die bijvoorbeeld meer inzicht geven in de pottemperatuur en potvochtigheid. Recent is een nieuwe tool toegevoegd, een takenplanner om eenvoudiger een teeltplanning te maken en op te volgen. De gecombineerde teeltdata kunnen nieuwe inzichten geven in groei of verbeteringen. Op basis hiervan kan de teler goed onderbouwde teeltbeslissingen nemen, met een hoger rendement als resultaat.

Ruim 130 telers in Nederland en België maken al gebruik van Log & Solve. Het dashboard wordt voor iedere teler op maat ingericht, met meerdere tabbladen voor verschillende teelten. De verdere ontwikkeling van het dashboard hangt mede af van de feedback van de telers  die er gebruik van maken. Het digitale dashboard Log & Solve is voor iedere teler beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.logandsolve.com.

Foto: Kees Scheffers, teamleider proefbedrijf/kwaliteitsmanager Wageningen Plant Research WUR


 

Bron: Goedemorgen

Deel artikel