Syngenta geeft update over paprikaras Kalvijn
Geplaatst op 12 februari 2021
"We hebben tijdens de opkweek fase geen aparte behandelingen uit moeten voeren bij Kalvijn. Het gewas was stevig en open met een iets kleiner blad", zegt Vis. "Er moet vermeden worden dat de planten teveel "aangejaagd" worden door op bepaalde momenten rustiger aan te doen met temperatuur. Deze strategie helpt voorkomen dat de internodiën teveel strekken en ook om stengelfusarium te vermijden. Na het planten zagen we dat de wortels van Kalvijn snel de mat ingingen en dat de plant goed groeit met uniforme stengels."
Eerste zetting
Bij de eerste zetting is een generatieve sturing noodzakelijk om de bloemen goed te laten afbuigen en de zetting te stimuleren, geeft Vis aan. "Als de zetting eraan hangt en de vruchten energie beginnen te vragen, wordt de plant vanzelf generatief en kan men vrij vlak telen met een korte voornacht. Op de locaties met een vroege zaaidatum zien we dat de bloemen op oksel 3 of 4 gezet zijn. Bij de latere zaaidatums zien we dat de zetting er nu aankomt. Het licht bepaalt of deze er makkelijk aan blijft. Op de kroon van de gezette vruchten zien we een paarse kring, die de kracht aangeeft van plant-vrucht."
Kalvijn heeft in de start een generatieve sturing nodig om voldoende assimilaten voor de bloemen te hebben. "Na de zetting zien we dat de bloemen sterk generatief blijven. We zien aan de data dat de lichtcijfers in week 5 achterblijven op het meerjarig gemiddelde en op vorig jaar."
Vooruitblik
Het advies van Syngenta voor de eerste zetting is om één vrucht aan te houden, het oksel erboven de vrucht te verwijderen en dan de plant zelf laten reguleren. Hierdoor krijg je balans in het gewas. "Het moment van zetting is afhankelijk van de zaaidatum, stengelsysteem en plantvolume. Onze ervaring leert dat een latere zetting de snelheid, het vruchtgewicht en de productie van Kalvijn positief beďnvloeden. Bij een 4-stengelsysteem is het aan te raden om een zwakke scheut leeg te maken bij de eerste zetting."
Temperatuurstrategie
Vermijd lage voornachten en/of etmaaltemperaturen en maak voldoende tempo met een voornacht die afgestemd is op de bloemstand, adviseert Vis tot slot. "Het tijdstip waarop de dagtemperatuur wordt gerealiseerd, is zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je voor zon-op weer op dagtemperatuur bent. Een voornachttemperatuur van 17°C kan wenselijk zijn om de zetting te forceren, maar houdt hierbij altijd de grofheid van de bloemen goed in de gaten en voorkom dat ze te grof worden. Ga op het einde van de dag geleidelijk naar de voornacht toe en gebruik hiervoor het scherm. Dit veroorzaakt het minste uitstraling en houdt het gewas generatief."
Bron: Goedemorgen