Wintertijd: Let op je instellingen

Wintertijd: Let op je instellingen

In de nacht van 28 op 29 oktober wordt de klok een uur achteruit gezet. Dit betekent dat het vanaf 29 oktober een uur eerder donker is. Twee dagen later veranderen de tijden waarop assimilatiebelichting moet worden afgeschermd, geeft Glastuinbouw Nederland aan. Tot 1 november duurt de donkerteperiode immers van zonsondergang + 0,5 uur tot 02.00 uur, terwijl vanaf 1 november de donkerteperiode van 18.00 tot 0.00 uur duurt.

De tijd na de donkerteperiode tot zonsopkomst is de nanacht waarin minimaal 74 % van de lichtemissie afgeschermd moet worden bij belichting tot 15.000 lux. Dit duurt tot 31 maart. Van 1 april tot 1 mei duurt de donkerteperiode weer van zonsondergang + 0,5 uur tot 02.00 uur. De donkerteperiode geldt voor assimilatiebelichting tot 15.000 lux. De lichtuitstraling van assimilatiebelichting van meer dan 15.000 lux moet van zonsondergang tot zonsopkomst met 98% worden gereduceerd. Meer informatie over de afscherming van belichting vind je hier.

Vanwege de hoge energiekosten zijn inmiddels veel bedrijven overgeschakeld op belichting met LED-lampen. Dat kan aanzienlijk meer roze luchten opleveren dan voorgaande jaren waarin de uitstraling van de SON-T lampen nog dominant was. De industriële roze kleur kan gemakkelijker vragen en klachten veroorzaken. De lichtuitstraling staat sowieso onder druk. Afscherming daarvan levert bij LED-lampen minder (teelt)problemen op dan bij SON-T lampen. Voor het imago van de sector is het daarom goed om de lichtuitstraling van de LED-lampen af te schermen, ook in de uren dat het niet verplicht is.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen