Teeltoptimalisatie doordragende aardbeien

Teeltoptimalisatie doordragende aardbeien

De doelstelling van het project 'Aardbei in balans met verse doordragers' is 'doordragers telen in balans'. Door te telen met een vaste licht/temperatuurverhouding en de omstandigheden in de zomer te optimaliseren met behulp van schermen en verneveling zouden de aangemaakte suikers ook worden verbruikt in de ontwikkeling van de plant en vruchten.

Gedurende de teelt is veel nieuwe kennis opgedaan over de assimilatenbehoefte van de planten. Hoewel aardbei bekend staat als een koude teelt, is voor het telen in balans een strategie nodig waarbij het gewas ook onder hogere temperaturen presteert.

Bij een hoge temperatuur (30°C) is gemeten dat de fotosynthese van de aardbei prima verloopt. Mits CO2 en RV natuurlijk op peil zijn, is een hoge temperatuur juist gewenst. Om deze randfactoren goed te regelen is er op de dag continu verneveld voor >60% RV in de kas en hielp een diffuus zomerscherm de piek instraling tegen te gaan om minder te luchten. Kastemperaturen liepen op naar 30°C en daarboven tijdens de hittegolf, maar de CO? en het vocht bleven op peil voor een zo optimale fotosynthese. Bij een hoge temperatuur stijgt ook de onderhoudsademhaling, maar metingen toonden aan dat er netto voor een aardbeivrucht toch minder assimilaten nodig zijn vanwege een snellere rijping.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel