'Onze hakselmachines gaan hele jaar van stal'
Geplaatst op 01 november 2023
Ook dit jaar is het weer erg druk in oktober en november voor de loonbedrijven die zijn gespecialiseerd in de teeltwisseling in de glastuinbouw. Met groot materieel kunnen zij vele hectares per dag verwerken en afvoeren. “Om een voorbeeld te geven: een paar dagen geleden waren we bezig bij tomatenkwekerij Combivliet in Middenmeer. Daar trokken we een kas van 12 hectare leeg op één werkdag. Het oude gewas is dan meteen versnipperd, dat kwam neer op zo’n 1.200 kuub aan snippers”, vertelt Van Nieuwkoop. “Dat zijn twintig grote vrachtwagens vol. Het afvoeren doen wij overigens niet, dat moet de teler zelf organiseren.” Dat betekende een af en aan rijden van vrachtwagens bij het tomatenbedrijf in Middenmeer, want een dag na het gewasruimen volgde het verwijderen van de steenwol al. “In beiden gevallen gebruiken wij een stereomachine, die aan twee kanten van het middenpad het materiaal uit de kas kan trekken.”
Van Nieuwkoop zet voor deze klussen de zelfontwikkelde machine ‘Greeneater’ in, waarvan het bedrijf er vijf heeft. Daarnaast zijn er drie ‘uitdraaimachines’ om steenwolmatten en andere substraten maar ook dievenblad te verwijderen. Het ruimen van substraatmatten gaat nog sneller dan het loof. “Hierbij kunnen we wel 12 tot 20 hectare per dag verwerken”, vertelt hij. Het loonwerkbedrijf stond aan de basis van de moderne, machinale teeltwisseling, waarbij het gewas met behulp van looftrekdoeken uit de kappen wordt getrokken. “Dit doek wordt in elke volgende kap uitgerold en heeft dan een lopende bandfunctie. Als het doek gevuld is met het afgedragen gewas, dan rolt onze machine de doeken op en wordt het loof direct verhakseld. Met shovels rijden we de snippers naar het erf buiten om ze in containers te legen”, legt hij uit. Voor deze manier van werken is telkens een ploeg van negen man nodig.
Belichte teelten
Volgens Van Nieuwkoop is zijn bedrijf de grootste in deze markt. Met zo’n 1.800 hectare bedient hij ongeveer een derde van glasgroententeelt in Nederland. “De laatste jaren hebben we het voordeel dat het werk steeds meer gespreid is over het seizoen, vanwege de opkomst van de belichte teelt. Vooral in de tomaten en aardbeien is dat de trend, en wij hebben daarin toevallig veel klanten. Belichte telers kunnen hun teeltstart en -einde heel anders plannen. Daardoor gaan ook onze hakselmachines het hele jaar door van stal.” In de belichte aardbeienteelt wordt zelfs drie keer per seizoen gewisseld, wat voor zijn bedrijf ook extra werk betekent. Toch is de huidige periode nog altijd de drukste tijd. “Je hebt natuurlijk de onbelichte teelten en de paprikatelers die gewoon traditioneel in deze weken eindigen”, weet hij.
Bron: Goedemorgen