Temperatuur belangrijk bij prijsvorming energie

Temperatuur belangrijk bij prijsvorming energie

Naast de LNG-aanvoer is de temperatuursverwachting ook een belangrijk gegeven voor de prijsvorming van gas en elektra op de korte termijn. Op dit moment is de verwachting dat in de resterende januari-weken de temperatuur op of net onder het langjarig gemiddelde zal uitkomen. Voor februari doen de modellen de angst voor vrieskou ook langzaamaan wegebben.

Dat laat AgroEnergy in de wekelijkse marktupdate weten. "Als de vrees voor een tekort aan gas voor de komende wintermaanden afneemt, zal dit een verdere prijsdruk omlaag geven. Zolang de aanvoer vanuit Rusland niet toeneemt, zullen de gasprijzen in lijn blijven liggen met die in Azië. De EPEX spotprijzen voor de komende week worden door de markt ingeschat op gemiddeld circa 200 €/MWh."
 
Gas en elektra lange termijn
Zoals aangegeven wordt er vooral naar de korte termijn gekeken. De verwachting is daarom dat de verdere jaren bij gas een beperkte prijsvolatiliteit zal laten zien. "We hopen dat de situatie op de elektriciteitsmarkt langzaam gaat verbeteren in de komende weken. Mogelijk dat er bij lagere prijsniveaus weer wat kopers in de markt komen. Pas als de liquiditeit toeneemt, zal ook de prijsvorming een betrouwbaarder beeld gaan vormen."

De Duitse klimaatminister zei afgelopen dinsdag dat het land voor een grote uitdaging staat om de gestelde klimaatdoelen te gaan halen. Duitsland zal aan het eind van dit decennium een kwart minder energie moeten gaan gebruiken om de eigen CO2-uitstootdoelen te kunnen halen. De Duitse doelen zijn namelijk nog ambitieuzer dan die van de EU. Uit een analyse over het afgelopen jaar blijkt dat het land achterop is geraakt in de race om de doelstellingen te halen. Als het economische herstel doorzet, zal dat voor komend jaar eveneens een flinke opgave worden.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel