Temperatuurintegratie als aanvulling op HNT-strategie

Temperatuurintegratie als aanvulling op HNT-strategie

Een van de aspecten van Het Nieuwe Telen is het reduceren van pieken in het energieverbruik. Die kunnen ontstaan als er op donkere winterdagen veel wind staat en er verwarmd moet worden om de kastemperatuur op peil te houden. Op zonnige winterdagen zal de warmtestraling van de zon de warmtebehoefte temperen. Daarnaast kan er in koude nachten, als de schermen niet voldoende warmte kunnen vasthouden, een energievraag ontstaan. Temperatuurintegratie (TI) is een van de middelen om het piekverbruik en de kosten van duurzame warmte te beperken, zo is de conclusie van het gelijknamige project.

Het basisconcept van temperatuurintegratie is: verbruik niet meer energie dan nodig op koudere momenten en koel of ventileer zo weinig mogelijk op warmere momenten. Daarbij wordt de speelruimte bepaald door de gemiddelde waarde van en variatie in de temperatuur over een bepaalde periode die een gewas kan hebben.

Experimenten met vruchtgroenten wijzen uit dat langetermijn TI geen grote effecten heeft op ontwikkeling en productie. Toch bevelen tuinders voor vruchtgroenten langetermijn TI niet aan, omdat men beducht is voor onregelmatigheden. In het geval van paprika bijvoorbeeld voor wat betreft zetting. Voor andere groentegewassen bestaat er niet veel kennis over langetermijn TI, zodat het om deze reden niet met een gerust hart kan worden aanbevolen.

Behoud van kwaliteit
In het geval van groene potplanten kon over langetermijn TI alleen literatuur over Zamioculcas worden gevonden, waarin melding werd gemaakt van verlaagde setpoints in de winter in combinatie met hogere zomertemperaturen en een vroeger vallende verkoopdatum. Bloeiende potplanten met verschillende groeifasen en navenant langere teeltduur kennen goede mogelijkheden voor langetermijn TI. De achterstand die in de ene fase in de winter wordt opgelopen kan in een andere fase in de zomer worden ingelopen. Hierbij moet natuurlijk wel worden gelet op het behoud van kwaliteit en de juiste afleverdatum.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel