Tips voor luisbestrijding in aubergine zonder Plenum

Tips voor luisbestrijding in aubergine zonder Plenum

Sinds 29 januari 2020 is het chemische middel Plenum niet meer toegestaan in de aubergineteelt in Nederland. Dat betekent dat telers voor een grote uitdaging staan in de luisbestrijding. De tijdelijke vrijstelling voor het correctiemiddel Tepekki geeft iets meer ademruimte. Toch is het belangrijk om nu ervaring op te doen met biologische luisbestrijding, legt Marcel Verbeek, adviseur bij Biobest uit.

De vrijstelling van Tepekki is volgens Verbeek goed nieuws. "Het is een goede achtervang, omdat dit middel uit de paprikateelt volledig veilig is voor de biologie in de kas. De vrijstelling is echter tijdelijk: telers mogen het dit jaar drie keer gebruiken tussen 15 maart en 12 juli. Daarom is het belangrijk werk te maken van de biologische luisbestrijding. Voor de perzikluis, één van de drie luizen die in de aubergineteelt veel voorkomt, is er namelijk geen ander correctiemiddel beschikbaar dat de biologie in de kas intact houdt."

Sluipwesp Aphidius-System parasiteert luis
Verbeek adviseert auberginetelers om allereerst Aphidius-System in te zetten. Deze sluipwesp is zeer efficiënt tegen onder andere de groene perzikluis Myzus persicae. "De sluipwesp Aphidius colemani zoekt zelf naar beginnende bladluishaarden. De sluipwesp parasiteert luizen door met zijn legboor een gaatje te prikken en in elke luis een eitje te leggen. De luis verandert in een mummie en krijgt een koperachtige kleur." Het advies is om wekelijks preventief 0,25 sluipwespen per m2 in te zetten. Als er luis wordt gevonden, kan de teler dat opvoeren naar 0,5 per m2. "Vind je een haard, dan is het goed die te markeren en de sluipwespen daar uit te zetten."

Een goede aanvulling op deze sluipwesp is de galmug Aphidoletes-System. Deze larven van de Aphidoletes aphidimyza pakken namelijk grote bladluishaarden aan. De volwassen vrouwtjes gaan actief op zoek naar luizen en leggen meer dan 100 eieren. "Als de larven uitkomen, zuigen ze direct hun prooien leeg." De dosering is hetzelfde als die van sluipwesp: preventief 0,25 per m2 en bij toenemende luisdruk 0,5 per m2. Pleksgewijs kunnen telers deze twee aanvullen met een derde bestrijder, namelijk de groene gaasvlieg Chrysopa-System. "De larven van Chrysopa carnea werken als een soort stofzuiger die de luizen opruimen. Ze eten wel 50 bladluizen per dag."

Nieuwe puzzelstukjes
Biobest heeft nog veel meer luisbestrijders in zijn assortiment. Er is namelijk veel behoefte aan, omdat luizen de belangrijkste plaag vormen in de volledig biologische teelt. Marcel Verbeek: "Het is belangrijk dat auberginetelers ervaring opdoen met nuttige bestrijders, vooral voor de perzikluis. Als er later in het seizoen geen correctiemiddel meer is, weten ze welke bij hen goed werken. Een aantal auberginetelers heeft dat vorig jaar al gedaan. Ook met minder chemie konden ze de luis onder controle houden. We helpen auberginetelers graag om met deze nieuwe puzzelstukjes de puzzel te leggen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel