Toch patent PlantLab op indoor farming
Geplaatst op 28 september 2022
PlantLab verdedigde in juni 2017 voor het European Patent Office (EPO) al succesvol de beroepsprocedure die was aangekaart door Signify en Certhon Build BV. Het patent van PlantLab werd in november 2021 alsnog in een hoger beroepsprocedure ongeldig verklaard, maar het Bossche bedrijf sprak toen al de verwachting uit dat dit volledig hersteld zou worden. Dit is nu het geval, met een door het EPO toegekende 'divisional' op het PlantLab patent uit 2008.
Belangrijke schakel
Het patent voor indoor farming heeft betrekking op de manier waarop de verdamping en de bladtemperatuur van het gewas worden geregeld. Dit is nodig om indoor, zonder zonlicht, planten optimaal te kunnen laten groeien. "PlantLab is verheugd dat deze toekenning alsnog bevestigt dat het oorspronkelijke indoor farming-patent innovatief en vernieuwend is en dat het een belangrijke bijdrage levert aan de wereldwijde indoor farming-sector", aldus Eelco Ockers, CEO van PlantLab.
Hiermee is het patent uit 2008 wederom in 75 landen geregistreerd en erkend, ook in de Verenigde Staten. Omdat PlantLab deze technologie ziet als een belangrijke schakel naar betere voedselproductie dicht bij de consument, wil de Brabantse onderneming partijen zo veel mogelijk in de gelegenheid stellen gebruik te maken van zijn patenten. Geďnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met PlantLab.
PlantLab is gespecialiseerd in technologie voor innovatieve stadslandbouw, de voedselvoorziening van de toekomst. Het bedrijf is in 2010 opgericht in 's-Hertogenbosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is reeds € 70 miljoen geďnvesteerd in de ontwikkeling van technologie waarmee op iedere plek op aarde dichtbij consumenten kraakverse en gezonde groente verbouwd kan worden, met een minimale milieubelasting, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en een radicaal lager waterverbruik. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg verbouwd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram verse groente te voorzien. Omdat de nieuwe technologie overal en altijd werkt kan het hele jaar rond een radicaal kortere logistieke keten gerealiseerd worden met alle bijbehorende voordelen: superieure productkwaliteit, langere houdbaarheid, sterk gereduceerde voedselverspilling, geen CO2-uitstoot en overlast gerelateerd aan vervoer over langere afstanden. PlantLab wil zijn technologie voor iedereen toegankelijk maken en daarmee vers en duurzaam voedsel bereikbaar maken voor iedereen.
Bron: Goedemorgen