'Tomaat Fossielvrij heeft referentie praktijk nodig'

'Tomaat Fossielvrij heeft referentie praktijk nodig'

"Een interessant onderzoek waarin drie grote onderwerpen aan bod komen: ontvochtiging, LED-belichting en een nieuw teeltmedium", zo omschrijft tomatenteler Jasper Oussoren uit Zevenhuizen het project 'Fossielvrije belichte tomatenteelt', dat op initiatief van Kas als Energiebron in Bleiswijk wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research, Delphy en Groen Agro Control. "De vertaling naar de praktijk is op dit moment nog wel een brug te ver."

Jasper Oussoren is lid van de begeleidingscommissie en volgt het onderzoek met belangstelling, hopend op een praktische vertaling naar zijn eigen bedrijf. Dat bedrijf is deels onbelicht en deels voorzien van SON-T.
Zijn eerste conclusie is dat het onderzoek aantoont dat er veel mogelijkheden zijn. "De productie is prima, zowel qua opbrengst als kwaliteit. De teelt loopt synchroon met ons bedrijf, met een plantdatum in augustus. Dat maakt de beoordeling van de opbrengst realistisch." De analyse van de drie hoofdonderwerpen daarentegen is naar zijn mening wisselend. "Het bakkensysteem van Cultilene als alternatief voor steenwol is eenvoudig te volgen. Dat levert uitdagingen op wat betreft watergift en het direct kunnen sturen met de EC's. Je moet wel volledig kunnen vertrouwen op je watergeefsysteem, want in tegenstelling tot steenwol kan de plant bij een calamiteit ook zomaar droog komen te staan."

Referentie essentieel
Hoewel Jasper Oussoren van mening is dat het moment van overstappen van SON-T naar LED-belichting ook in tomaat steeds dichterbij komt, heeft hij nog wel de nodige vragen over de energiezuinige toekomst van het tomatenbedrijf dat hij samen met zijn broer Stefan leidt.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel