Trips onder controle houden in de aardbeienteelt
Geplaatst op 15 mei 2020
Trips veroorzaakt de meeste economische schade in aardbeienteelt. Deze plaag tast namelijk de bloemen en vruchten aan, die daardoor misvormen en verkleuren.
Met vangplaten kan de teler trips tijdig monitoren. Arno adviseert telers zo'n 1000 tot 2000 vangplaten Bug-Scan Yellow NHS per hectare op te hangen. "Het nieuwe ophangsysteem met clips - het zogenaamde New Hanging System - maakt het ophangen nog makkelijker."
De roofmijt Amblyseius-System wordt eveneens preventief ingezet. Arno: "Al bij lage temperaturen is Amblyseius cucumeris een effectieve bestrijder van trips. Hij eet tripslarven, dus pakt het eerste stadium van trips aan."
Bij hogere temperaturen Orius inzetten
Nu de nachttemperaturen oplopen, kan de roofwants Orius-System een goede aanvulling zijn. "Tot nu toe waren de nachten koud en moesten aardbeientelers soms zelfs beregenen om de bloesem te beschermen. Het lijkt erop dat de nachttemperaturen de komende weken stabiel zijn tussen 5 en 8°C. Dan wordt het interessant om bij toenemende tripsdruk Orius laevigatus in te zetten. Deze roofwants eet alle stadia van trips en pakt ook bladluizen, spintmijten en witte vlieg mee."
Aan het begin of einde van de dag
Om maximaal profijt te hebben van deze roofwantsen, heeft Arno nog een tip. "'s Ochtends vroeg of tegen de schemering is het beste moment om Orius-System uit te zetten. Dan zijn ze het rustigst. Het transport zorgt bij deze biologische bestrijders voor enige stress. Zet je Orius-System midden op dag uit bij hoge temperaturen, dan vliegen ze soms weg. Dat zou zonde zijn van deze kostbare roofwantsen."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws