Van der Ende introduceert Kathari (+ radiofragment)

Van der Ende introduceert Kathari (+ radiofragment)

Met de ontwikkeling van de Kathari ultrafiltratie completeert Van der Ende groep haar waterbehandelingsassortiment en is zij vanaf heden in staat om haar klanten te adviseren over alle facetten op het gebied van (giet-)waterkwaliteit en -beschikbaarheid.

Luister hier naar een toelichting van Micha van Nieuwkerk, die hij vanochtend gaf op Paprika Tasty Radio

Kathari is voortgekomen uit de natriumverwijderaar Poseidon. De Poseidon is destijds ontwikkeld vanwege de kader richtlijnwater, waarmee spuiwaterlozingen met gewasbeschermingsmiddelen werd gereguleerd. Bij veel kwekers bleek natriumophoping een belangrijke reden om drainwater te lozen. De Poseidon verwijdert het natrium uit drainwater en bespaart op nutriënten en water. Dit systeem bestaat uit een meertrapsfiltratie met ultrafiltratie als belangrijk onderdeel voor het verwijderen van virussen, bacteriën en schimmels. Dit om fouling in de overige filtratiestappen te voorkomen. Uit de wateranalyses, die werden genomen om de Poseidon te monitoren, bleek de verwijderingseffectiviteit bij ultrafiltratie van virussen, bacteriën en schimmels uitmuntend. Hieruit ontstond de vraag vanuit de markt of ultrafiltratie als verwijderaar van ziekteverwekkers voor het drainwater kon worden ingezet. Mede ook door de opkomst van het ToBRFV-virus.

Met dit gegeven is Van der Ende Groep aan de ontwikkeltafel gaan zitten. Met de opgedane ervaring van de Poseidon natriumverwijderaar (winnaar van de GreenTech Sustainability Award 2018), is de destijds gebruikte deeltechniek nu doorontwikkeld tot de huidige Kathari ultrafiltratie. Kathari realiseert een log 4 reductie van virussen en schimmels en  log 6 reductie van bacteriën, door toepassing van ultrafiltratie middels membraantechniek. Hierbij worden de virussen, bacteriën en schimmels fysiek gescheiden van het drainwater. Doordat ultrafiltratie een energie arme, economisch interessant (gunstige Capex) en duurzame techniek is, gebeurt dit op een kosten efficiënte wijze (lage Opex).

Door juist hergebruik van schoon drainwater kunnen telers besparen op kostbare nutriënten met als bijkomend voordeel dat het milieu minder wordt belast. De ultrafiltratie techniek is reeds decennia lang een beproefde methode en wordt wereldwijd in diverse waterzuiveringssituaties toegepast. "Wij hebben deze techniek, na ruime ervaring met Poseidon en in samenspraak met een gerenommeerde membranen fabrikant geoptimaliseerd en geschikt gemaakt voor gebruik in de glastuinbouw", zegt Micha van Nieuwkerk, CCO bij Van der Ende Groep.

Luister hier naar een toelichting van Micha van Nieuwkerk, die hij vanochtend gaf op Paprika Tasty Radio

Bron: Goedemorgen

Deel artikel