'Verduurzaming moet, maar het gaat om kostprijs'
Geplaatst op 15 april 2020
Hoe ziet jullie energiemix eruit?
"Op alle zeven locaties hebben we WKK-installaties. Daarvan hebben we er in totaal veertien. De ketels op die vestigingen gebruiken we alleen voor noodgevallen, dus als bijvoorbeeld een WKK tijdelijk niet werkt. WKK's zijn voor ons ideaal, want we belichten van november tot februari volop, en in oktober en maart afhankelijk van het weer. We hebben dan dus veel stroom nodig."
Is de CO2 die jullie produceren met de WKK's voldoende?
"Niet in alle vestigingen. CO2 bepaalt ook voor een groot deel de inzet van alternatieve bronnen, zoals restwarmte of aardwarmte. Zo gebruiken we op de vestiging Herenwerf (bij Maasdijk) aardwarmte. Daarom is onder meer die vestiging aangesloten op OCAP. En voor de vestiging in Dinteloord kijken we naar restwarmte van Moerdijk. De voorwaarde is dat we daar dan wel voldoende CO2 kunnen krijgen."
Verwacht je dat jullie meer duurzame bronnen gaan gebruiken?
"Verduurzaming moet. Maar we moeten natuurlijk wel ons hoofd boven water blijven houden. Externe CO2 inkopen betekent extra kosten, terwijl de gasprijs nu juist daalt. En dan is er ook nog de kwestie van ODE. Uiteindelijk gaat het om de kostprijs van je product."
Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op jullie energie?
"We draaien ongeveer als voorheen. Bij teelten met een korte cyclus kun je nog andere beslissingen nemen op het gebied van energie, maar wij telen voor een periode van ongeveer vijftig weken met de daarbij horende energievraag."
Bron: Greenport West-Holland
Meer nieuws