Vermifiltratie werkt, maar optimalisatie is nodig

Vermifiltratie werkt, maar optimalisatie is nodig

In het Vegeta-project is onderzocht of vermifiltratie - waterzuivering via een substraat met micro-organismen - door het toevoegen van wormen perspectief kan bieden om afvalwaterstromen op tuinbouwbedrijven te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Dat wormen de afbraak bevorderen, is nu aangetoond. Hoewel de meeste middelen (ruim) voor meer dan 95% werden verwijderd, is optimalisatie nodig om het tot een robuuste, erkende zuiveringstechniek te schoppen. Nog niet alle vragen zijn afdoende beantwoord, meldt Glastuinbouwwaterproof.nl.

Het Vegeta-project is geďnitieerd en uitgevoerd door Royal Brinkman, met financiële steun van Stowa, gemeente Westland en Onderwaterboeren. Vermifiltratie wordt al in verschillende landen toegepast voor waterzuivering, maar niet specifiek voor de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen. Uit eerder onderzoek van Wageningen University & Research was al gebleken dat filterbedden met micro-organismen tot 80% afbraak mogelijk maken. Waterspecialist Friso Vos de Wael en specialist weerbaar telen Maarten Casteleijn van Royal Brinkman vroegen zich af of toevoeging van wormen de effectiviteit van het biofilter kan opvoeren tot minimaal 95%.

Proefopzet
"De gedachte hierachter is dat wormen het substraat luchtig en in beweging houden, waardoor de micro-organismen hun werk beter kunnen verrichten", licht Casteleijn toe. "Om dat kunnen vaststellen hebben we twee identieke opstellingen gerealiseerd, bestaande uit een IBC bak geënt substraat, een opvangbak voor het percolaat en een reservoir met standaardwater dat wordt toegepast in onderzoek voor de EZB-erkenning. Het enige verschil was dat aan één IBC bak wormen zijn toegevoegd, die gedurende de onderzoeksperiode ook voer kregen toegediend."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel