Video: Remmen, spuiten en verstrooien biologie
Geplaatst op 04 februari 2021
Aan het woord is Kees de Jongh, snijbloemenkweker in Tuil. "Wij kweken Madiba's. Dit zijn kleinbloemige Santini-chrysanten die uitblinken in kleur, aantal bloemetjes en houdbaarheid. In deze teelt is gewasbeschermingstechniek belangrijk om ziekten en plagen zo goed mogelijk aan te kunnen pakken. Ook wordt de lengtegroei van het gewas tijdens de teelt geremd, om ervoor te zorgen dat elke snijbloementak een perfecte sierwaarde heeft. Voor remmen, spuiten en biologie verstrooien, gebruiken we één machine."
Volautomatisch
Kees: "Een volautomatische spuitrobot was een belangrijke voorwaarde bij de keuze voor een nieuwe spuitrobot. We hebben jarenlang heel veel uren met een semi-automatische spuitrobot gewerkt. Nu wilden we maximaal op arbeid besparen en graag de stap zetten naar een volautomaat. Daarnaast moest de nieuwe spuitrobot ook duurzaam zijn. Daarbij moet je denken aan een uniforme perfecte verdeling van middel en roofmijten, zonder onnodige verspilling van materiaal." In het geval van remmen of spuiten wordt gebruik gemaakt van de 18 spuitdoppen op de spuitboom van 9.60 m. De spuitdoppen geven een gelijkmatig spuitbeeld waardoor het gewas goed wordt geraakt. De boom is voorzien van een moderne, zelfcorrigerende rijregeling met een cruise control zodat de boom altijd met eenzelfde snelheid boven het gewas rijdt. De rijsnelheid is instelbaar en de spuitdoppen zijn draaibaar. Daardoor kan de Alumaster 2.0 achterin de kap bij de gevel schuiner en dieper in het gewas spuiten en het gewas goed raken. Door de slimme opbouw van deze machine is er een zeer stabiele spuitboom ontwikkeld met een laag gewicht, hierdoor loopt de spuitboom soepel en licht, dat scheelt energie en accuduur.
De spuitrobot is eenvoudig om te bouwen naar een strooirobot. Er hangen 6 bioverdelers aan de 9.60m spuitrobot voor het verstrooien van biologie, boven elk chrysantenbed één. De UniMite Discs zorgen voor het automatisch verstrooien van roofmijten en voermijten over het gewas. Het geeft een gelijkmatige afgifte en een uniforme verdeling. Eén Unimite Disc verstrooit de mijten over een totale werkbreedte van 1.60m. En dat levert een flinke arbeidsbesparing op. Het aansturen en programmeren van deze strooimachine gebeurt ook via de IPad.
De strategie is bij Kees de Jongh allereerst gericht op een biologische aanpak. Veel aandacht gaat naar de bestrijding van trips. Ze gebruiken hiervoor de roofmijt montdorensis en de voermijt Powerfood. Door het inzetten van de goede verstrooitechniek met de Unimite Disc op de Alumaster 2.0 zien zij een goed resultaat. De strategie breiden ze bij Kees de Jongh indien nodig uit door chemisch bij te sturen. Deze aanpak werkt en steeds meer ziekten en plagen kunnen zij biologisch bestrijden.
Bekijk hier een video van de machine in werking
Dit bericht werd eerder gepubliceerd op Goedemorgen, maar wordt vanwege het actuele horti thema Tuinbouwmachines nogmaals onder de aandacht gebracht.
Bron: Goedemorgen