Een sterk wortelgestel maakt de plant weerbaar

Een sterk wortelgestel maakt de plant weerbaar

Kwekerij Moors teelt paprika’s en besteedt de laatste jaren veel aandacht aan de kwaliteit van het gietwater. Rob Moors investeerde in Moleaer, een innovatief systeem dat een hoge concentratie zuurstof in de vorm van nanobubbels toevoegt aan het gietwater. De goede resultaten van een grote pilot op 8 hectare in 2023 deed hem besluiten om Moleaer in te gaan zetten op alle drie zijn teeltlocaties, per eind 2024 in totaal op 25 hectare.

Een sterk wortelgestel van een paprikaplant ziet er in een substraatmat als volgt uit, vertelt Rob Moors. “Als we de matten open maken, dan zien we een homogeen wortelgestel met mooie witte, kwalitatief goede wortels en veel fijne haarwortels. In het geval van een zwakke of zieke plant zien we veel bruine en zelfs zwarte wortels.” Rob Moors heeft op één van zijn 3 teeltlocaties aan de Waardjesweg 57 sinds mei 2022 ervaring met de waterbehandelingstechniek van Moleaer. Gedurende het teeltseizoen is de kwaliteit van het wortelgestel in de matten herhaaldelijk getest en de resultaten waren goed. “Het wortelgestel van de planten op deze locatie was visueel duidelijk beter dan op de andere locaties zonder Moleaer. Dat was doorslaggevend in ons besluit eind 2023 om op alle teeltlocaties Moleaer units te laten installeren.”

Gietwater
De kwaliteit van het gietwater is belangrijk bij de teelt; enerzijds moet het voldoende zuurstof bevatten en anderzijds vrij zijn van allerlei pathogenen. Schimmels kunnen zich via het water gemakkelijk verspreiden. Hoe meer zuurstof het gietwater bevat, hoe sterker en weerbaarder de wortels worden, alsook de plant, en hoe minder impact schimmels hebben. Het werkt dus twee kanten uit. Rob Moors werkt met bronwater als uitgangswater voor zijn teelt, dat wordt gezuiverd middels ontijzering en osmose. Het verrijken van het gietwater met zuurstof komt daarna. De Moleaer unit is aangesloten op de silo met dagvoorraad water en meststoffen met een capaciteit van 350 kuub. Eén Moleaer installatie zorgt continu, middels het rondpompen van water, voor toevoeging van nanobubbels zuurstof.

Nanobubbels
Moleaer is een systeem waarbij, door middel van gasinjectie, minuscule zuurstofbubbels aan het water worden toegevoegd. Dit zijn bubbels met een diameter van 100 nanometer; dat is net zo klein als een virus”, zegt René Mondt, Technisch Specialist bij Royal Brinkman. “Bij Kwekerij Moors kiezen we voor zuurstofverrijking van het gietwater met 30 mg zuurstof per liter. De zuurstof lost heel goed op in het water, de oplossingsefficiëntie is 85% en veel hoger dan bij andere technieken. Met Moleaer kun je oververzadigen. Door de extra zuurstof in het gietwater kan het wortelgestel zich beter ontwikkelen. En een sterk wortelgestel geeft de plant een stabiele basis, wat hij nodig heeft bij stressvolle momenten tijdens de teelt.” René vult aan: “De Moleaer techniek is van hoog niveau, de unit produceert zuurstof met een concentratie van 93%. Het aandeel zuurstof in de buitenlucht is namelijk slechts 21%. Bovendien is zuurstofverrijking met Moleaer chemievrij en emissievrij. We voegen geen middelen toe aan het water, alleen zuurstof.” Het aansluiten van een Moleaer installatie op een dagvoorraad silo is niet al te ingewikkeld. “Een teler zou dit zelf kunnen doen”, zegt René Mondt. “Maar onze monteurs van de afdeling techniek hebben dit binnen een dag geïnstalleerd en in gebruik genomen.”

Effect in het gewas
Volgens Rob Moors is zuurstof toevoegen een belangrijk middel om het wortelgestel van de plant te versterken. “We controleren het zuurstofgehalte ook regelmatig. Enerzijds zien we op de installatie de waarde, en anderzijds nemen we met regelmaat een watermonster bij de druppelaars. Dat geeft ons de garantie dat de extra zuurstof ook bij de plant komt, daar waar het nodig is.” Moors overlegt regelmatig met collega-paprikatelers over de praktijkervaringen van verschillende methoden van zuurstofverrijking die er momenteel op de markt zijn. “In vergelijking met resultaten van deze methoden is voor mij de keus gevallen op de Moleaer techniek. Het systeem is wat duurder, maar geeft de beste cijfers op het gebied van de kwaliteit van het toegevoegde zuurstof in de vorm van de kleine nanobubbels. En die cijfers spreken voor zich.”

 

Bron:

Deel artikel