Virtual tomato crops?
Geplaatst op 22 januari 2020
WUR heeft gezocht naar Digital Twin-projecten die grote wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken in de Wageningse domeinen kunnen realiseren. Samenwerking staat hoog in het vaandel bij dit investeringsprogramma, ook omdat voor een succesvolle Digital Twin kennis uit verschillende disciplines essentieel is.
Per project is er door WUR ongeveer 1,2 miljoen beschikbaar gesteld. De looptijd van de projecten is 3 jaar.
Virtual tomato crops
Jochem Evers en zijn team ontwikkelen een digital twin van een tomatengewas in een kas; een 3D-simulatiemodel dat real-time wordt gevoed met sensorinformatie uit een echte kas. Dat constante updaten maakt deze digital twin geavanceerder dan de bestaande simulatiemodellen. In het virtuele gewas worden de interacties tussen de eigenschappen van het gewas (het ras), de omgevingsfactoren en het gewasbeheer gesimuleerd. Omdat het model gekoppeld is aan een echt tomatengewas in een kas, wordt het mogelijk om voorspellingen steeds meer te verfijnen en zo betere keuzes maken voor het echte gewas.
Me, my diet and I
Lydia Afman en haar multidisciplinaire team bouwen een gepersonaliseerde digital twin om de stijging van de bloedsuikers (glucose), maar vooral de stijging van het bloedvet (triglyceride) in het bloed na een maaltijd te voorspellen. Beide zijn indicatoren voor het risico op hart- en vaatzieken. Voor het monitoren van bloedvet bestaan nog geen sensoren, zoals voor glucose. WUR heeft hier al wel veel onderzoek naar gedaan. Op basis van reeds verzamelde bloedvetgegevens van 500 personen van middelbare leeftijd met overgewicht, maakt het team samen met onderzoekers met kennis van Artificial Intelligence (AI) een digitaal model. Het voorspellend vermogen van deze digital twin wordt getest in een menselijke studie en daarna verbeterd.
Digital Future Farm
Thomas Been en zijn team werken aan een digital twin die de bestaande stikstofkringloop op een akkerbouw- of melkveebedrijf weergeeft en waarmee onderzoekers en boeren kunnen bepalen hoe ze de stikstofkringloop zo veel mogelijk sluitend kunnen maken. Iets minder abstract: de benodigde modellen worden gekoppeld en voorzien van bedrijfsgegevens, sensordata, weer data en andere waarnemingen van het bedrijf.
Bron: Wageningen UR
Meer nieuws