Virtuele lysimeter naar tevredenheid getest
Geplaatst op 06 januari 2020
De beste manier om in de gaten te houden of er geen uitspoeling naar de ondergrond plaatsvindt, is een lysimeter. Een bak tussen het gewas, gevuld met kasgrond en gewoon beplant. Je meet al het drainagewater dat onder uit de bak komt en weet dan of er mineralen en gewasbeschermingsmiddelen verloren gaan. "Het is een goed instrument, maar in de praktijk blijkt hij duur en onpraktisch", ziet Wim Voogt van Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw.
Daarom ontwikkelt hij samen met collega's een praktisch instrument dat niet in de weg staat: ook een lysimeter, maar dan in de computer. Een virtueel instrument dat bijhoudt hoeveel water erin gaat, hoeveel er verdampt, wat de voorraad water in de grond is en wat er aan de onderkant van de teelt uitspoelt. Het gaat dus om de balans tussen de in- en uitgaande waterstroom in de bovenste grondlagen.
Elke kasgrond verschillend
"Je moet dus kijken naar de watergift, wat het gewas opneemt en verdampt en wat de bodem vasthoudt", zegt Voogt. De eerste twee zijn niet moeilijk: de gegevens over de gift zitten immers in de klimaatcomputer en voor gewasgroei en -verdamping bestaat een goed model. De uitdaging zit bij de bodem. "Elke kasgrond is verschillend. Hoe bereken je dan de berging en de uitspoeling? Daarvoor hebben we eerst het bodemprofiel in drie lagen verdeeld. De bovenste twintig centimeter is de laag die je bewerkt; die is hoog in organische stof. Daarna komt een laag die ook nog wat wortels bevat, tot zo'n veertig centimeter.
Lees hier verder
Bron: Glastuinbouw Waterproof
Meer nieuws