Virus kan niet worden overgedragen via voeding
Geplaatst op 16 maart 2020
"Vorige uitbraken van virussen gelijkaardig aan het coronavirus leren ons dat er het virus nooit doorgegeven werd via consumptie van voeding. Er is vandaag dan ook geen enkel bewijs dat het coronavirus zich op dat vlak anders zou gedragen", klinkt het.
Wetenschappers en overheden monitoren de verspreiding van de ziekte en volgens hen is er nog geen verspreiding van het coronavirus via voeding gebeurd. En ook het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Controle (ECDC) benadrukt dat het virus zich vooral verspreid van mens tot mens, voornamelijk via druppels die verspreid worden wanneer mensen niezen, hoesten of uitademen.
BfR, de Duitse instantie die belast is met het beoordelen van risico's, heeft een aantal vaak gestelde vragen over het coronavirus opgelijst. Daarin beklemtoont de instantie dat het heel onwaarschijnlijk is dat ziekten kunnen verspreid worden via het verhandelen van goederen, vooral omdat het virus niet stabiel is op droge oppervlakten.
Wel heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een aantal voorzorgsmaatregelen uitgevaardigd, zoals het volgen van goede hygiënepraktijken bij het bereiden van maaltijden. Het gaat onder meer om het wassen van handen, het doorbakken van vlees en het vermijden van mogelijke besmettingen tussen gekookte en niet gekookte voeding. Het virus is niet bestand tegen hitte dus het verhitten van voeding kan een extra voorzorgsmaatregel zijn.
Bron: Vilt.be
Meer nieuws