Vlaamse gemeenten willen sterker lokaal voedselbeleid
Geplaatst op 12 februari 2020
De lokale besturen willen dat waarmaken door de tussenstappen tussen productie en consumptie te verminderen, gezonde voeding te promoten en voedselverlies te vermijden. Dat werd bekendgemaakt op de Voedseldag van VVSG.
De afstand tussen producent en consument verkleinen - of korte ketens creëren - zou voor zowel de boer als de klant voordelig zijn, klinkt het bij VVSG. "De boer ontvangt zo een eerlijke prijs voor zijn producten en de consument kent de afkomst ervan. Boeren kunnen hun producten nu ook zelf al aan de man brengen, maar het helpt als de gemeente mee ondersteunt", zegt Wim Dries, voorzitter van VVSG. "Zo kunnen lokale besturen bijvoorbeeld grond ter beschikking stellen van boeren, boerenmarkten organiseren of met handelaars afspreken dat ze ook lokale producten aanbieden", klinkt het.
VVSG hoopt dat lokale besturen ook nog meer aandacht zullen besteden aan de maaltijden in bijvoorbeeld scholen, woonzorgcentra en ziekenhuizen. "Door aanbestedingen uit te schrijven volgens de principes van lokale voedselaanpak, maken we een grote sprong voorwaarts", zegt Dries. De vereniging wil de lokale besturen alvast blijven ondersteunen in de uitbouw van het beleid, en diende al een nieuwe financieringsaanvraag in bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Op 11 februari organiseerde VVSG de tweede editie van zijn Voedseldag. Zowat 300 vertegenwoordigers van steden en gemeenten, andere overheden, organisaties en belangengroepen in het veld van lokale voedselstrategieën krijgen dan een inspirerend programma voorgeschoteld met lezingen, workshops, inspiratiemarkten en werkbezoeken. Daarbij staan volgende vragen centraal: Hoe start je met een lokale voedselstrategie?, Hoe koop je meer lokaal?, Hoe voorzie je grond voor je boeren?, Hoe pak je voedselverspilling aan?,…
Bron: Vilt.be
Meer nieuws