Vlaamse tuinbouwsector bezorgd en verontwaardigd
Geplaatst op 09 november 2021
In de plannen is opgenomen dat de subsidies voor warmtekrachtkoppelingen vanaf 2023 op de schop gaan. Experts uit de sector wijzen erop dat de details nog niet bekend zijn, maar dat de afhankelijkheid van de groente- en sierteelt van WKK's erg groot is.
"Als de WKK-subsidie wegvalt, krijgt de glastuinbouw zware klappen. Dan zal het niet meer rendabel zijn om tomaten, komkommers, aubergines en paprika's te telen in Vlaanderen en zullen ook veel bloementelers de deuren moeten sluiten. Deze producten zullen dan uit andere landen gehaald moeten worden en de vraag is wat de impact daarvan op het klimaat is", vertelt Didier Algoet, paprikateler uit Duffel.
Algoet was in 1998 één van de eerste Belgische glastuinbouwers die een warmtekrachtkoppeling (WKK) installeerde. Deze installaties wekken elektriciteit op bij de verbranding van gas. De restwarmte en CO2 die bij dit proces vrijkomen, worden enerzijds gebruikt voor de verwarming van de serre en anderzijds om de groei van de planten te bevorderen.
Op de website van de Vlaamse overheid staat over WKK's het volgende: "Door deze activiteiten te combineren bespaart u heel wat energie. De Vlaamse overheid stimuleert deze toepassing in de vorm van steun". Deze steun bestaat uit energiecertificaten en zijn een belangrijke inkomstenbron voor de glastuinbouw.
Lees hier verder
Bron: Vilt.be
Meer nieuws