Voor- en nadelen nieuwe voedseltechnologieën

Voor- en nadelen nieuwe voedseltechnologieën

Beloftevolle nieuwe technologieën voor voedselsystemen, kunnen ook negatieve effecten hebben voor het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Daarvoor wordt gewaarschuwd in een nieuwe internationale studie waar ook WUR aan heeft meegewerkt. "We moeten de beste manier vinden om alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen tegelijkertijd te bereiken."

De mensheid staat voor de grote uitdaging om de manier waarop we voedsel produceren, verwerken en consumeren te hervormen om de hele wereldbevolking van gezonde voeding te voorzien en tegelijk de gezondheid van onze planeet te beschermen.

Maar meer en gezonder voedsel produceren op een duurzamere manier zal op zichzelf geen garantie zijn voor het welzijn van de mens. Ook andere cruciale sociale en milieu-uitdagingen moeten worden aangepakt, zoals het terugdringen van armoede, adequaat onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen én het behoud van de biodiversiteit.

Onderling samenhangende doelen
Deze onderling samenhangende uitdagingen zijn door de Verenigde Naties opgenomen in de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) voor 2030. Veel van deze doelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bieden kansen voor synergie. Maar het realiseren van het ene doel kan - afhankelijk van de gekozen methode(s)- ook leiden tot negatieve effecten bij het realiseren van andere SDG's.

"We moeten de beste manier vinden om alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen tegelijkertijd te bereiken", zegt universitair hoofddocent Hannah van Zanten, werkzaam bij de Farming Systems Ecology group. "Nieuwe technologie en innovatie, of het nu gaat om de tractor of de vriezer, hebben de manier waarop we voedsel produceren, verwerken en consumeren keer op keer veranderd. Opkomende technologieën hebben een groot potentieel om ons voedselsysteem ten goede te verbeteren, maar ze kunnen ook onbedoelde negatieve gevolgen hebben."

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel