Vormen polymeren een bedreiging voor zaad?

Vormen polymeren een bedreiging voor zaad?

Diverse onderzoeken tonen verontrustende effecten aan in het gebruik van (bio gebaseerde) polymeren in zaadcoatings. Dat de zaadindustrie naarstig op zoek is naar alternatieven staat als een paal boven water: microplastic vrij is de toekomst, meent TeaL Agro Technologies BV.

"Conventionele zaadcoatings passen niet in deze toekomstbestendige visie en blijken meer en meer achterhaald. Gelukkig zijn microplastic vrije zaadcoatings tegenwoordig wereldwijd verkrijgbaar zonder dat hierin concessies gedaan zijn op de kwaliteit en functionaliteit van deze producten."

Het ontwikkelen van microplastic vrije coating is een zeer complex proces maar inmiddels zijn er uitstekende vervangers op de markt. Er wordt gezegd dat er (nog) geen producten beschikbaar zijn terwijl microplastic vrije coatings worden al toegepast, laat TeaL Agro Technologies BV weten. "Miljoenen kilo's groente- en landbouwzaden worden tegenwoordig gezaaid mét microplastic vrije coatings. Dus waar wacht men nog op? Men wil toch niet tot de late meerderheid of de achterblijvers in deze innovatieve markt behoren? Nú is het perfecte moment om stappen te maken richting de toekomst, de mindset te veranderen en voldoende kennis te vergaren over de beschikbare alternatieven.
Ooit gedacht dat polymere zaadcoatings een negatieve invloed kunnen hebben op de kiem en de ontwikkeling van een gezond wortelgestel? Dit alleen al zou een reden zijn om over te stappen op een microplastic vrije coating. En wat te denken van de milieuverontreiniging die polymere coatings met zich mee brengen? Het behandelde zaad wordt in de bodem gezaaid wat er voor zorgt dat microplastics direct in het grondwater terechtkomen. Microplastics wordt beschouwd als een grote bedreiging voor de biodiversiteit en het goed functioneren van ecosystemen."

Gebruikers van de conventionele polymere coatings zijn niet alleen het slachtoffer maar tevens de veroorzaker van dit probleem, geeft TeaL Agro Technologies BV aan. "Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende types (biobased) microplastics van chemische zaadcoatings een negatief effect hebben op de wortelbiomassa, wat uiteindelijk resulteert in een lagere oogstopbrengst. De term 'biobased' betekent niet automatisch dat het veilig is voor het milieu. De duur van de biologische afbreekbaarheid is cruciaal. Want hoeveel jaren kost het moeder aarde om dit materiaal af te breken? De ECHA (European Chemicals Agency) is een project gestart om restricties op te leggen op het gebruik van (biologisch afbreekbare) microplastics. Biologisch afbreekbaar binnen deze restricties betekent 48 maanden! De meeste huidige beschikbare zaadcoatings komen niet eens in de buurt van deze 48 maanden."

Helaas blijft het volgens TeaL Agro Technologies BV niet bij deze negatieve effecten. Recente studies hebben een onverwachte toename van toxiciteit aangetoond die wordt veroorzaakt door microplastics in jonge rijstplanten. "Kennis maakt het mogelijk om bewust voor een toekomst-bestendige oplossing te kiezen. De alternatieven zijn wereldwijd beschikbaar."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel