Vruchtbare aanpak voedselverspilling in België

Vruchtbare aanpak voedselverspilling in België

De zogenaamde ketenroadmap Voedselverlies moet het voedselverlies in Vlaanderen tegen 2020 met 15 procent helpen terugdringen. Het voorlaatste voortgangsrapport, dat het jaar 2019 beschrijft, staat bol van goede praktijken, zo meldt Vilt.be.

Zo werden er nieuwe acties op poten gezet in verschillende supermarkten, konden leerkrachten in het kleuter-, lager- en secundair onderwijs aan de slag met het educatief pakket 'Kostbare Kost' en zette de horecasector zijn schouders onder de campagne 'NoFoodToWaste'. Na 2020 komt er alvast een nieuw preventieplan dat het voedselverlies verder wil terugdringen, tot 50 procent in 2030.

De Vlaamse overheid en de sectorfederaties Boerenbond, Fevia Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Horeca Vlaanderen en UBC bundelen hun krachten in de strijd tegen voedselverlies. Ze engageerden zich in 2015 om invulling te geven aan de acties uit de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020. Hun inspanningen zijn gericht op sensibilisering, het stimuleren van innovatie en samenwerking doorheen de keten. Daarnaast brengen onderzoek en monitoring de noden in beeld en geven ze richting aan de gezamenlijke inspanningen.
 
Elk jaar wordt een voortgangsrapport opgemaakt, dat van 2019 bulkt alvast van de goede voorbeelden om voedselverlies tegen te gaan. Zo gaat het Innovatiesteunpunt, een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden, samen met landbouwers op zoek naar oplossingen voor voedselverliezen in de eerste schakel van de voedselketen. "Naast preventie, worden de mogelijkheden van alternatief gebruik van de reststroom onderzocht", klinkt het. "Dat kan gebruik door het bedrijf zelf zijn, maar een nieuwe afnemer of samenwerking is ook mogelijk."
 
Zo werd in het kader van het project Food Heroes, een traject doorlopen met enVie. "Die sociale onderneming maakt 100 procent natuurlijke soepen van surplus groenten", laat het Innovatiesteunpunt weten. "De producten worden in grootwarenhuizen verkocht. EnVie heeft al meer dan 100 ton groenten gered. Daarnaast  steunt de onderneming ook langdurig werklozen door hen een jaar lang werk en opleiding te bieden, zodat ze opnieuw op zoek kunnen naar een job." Het ambitieuze project kreeg de FoodHeroes-award in de categorie 'Groenten en fruit' in 2019.

Lees hier verder

Bron: Vilt.be

Deel artikel