'Waarom moeten we steeds opnieuw leren telen?'

'Waarom moeten we steeds opnieuw leren telen?'

Als docent van het opleidingsprogramma Het Nieuwe Telen (HNT) hoort Jan Voogt af en toe van zijn cursisten de opmerking, of liever de verzuchting: 'Wij als tuinders moeten steeds maar opnieuw leren telen…' "En laten we eerlijk zijn, het valt voor een tuinder waarachtig niet mee om het hoofd boven water te houden. En dan moeten we tegelijk met z'n allen nog de transitie zien te maken naar meer duurzaamheid en minder CO2-emissie", aldus Voogt op de website van Kas als Energiebron.

"En dat terwijl we de handen al vol hebben aan nieuwe regelgeving op gebied van gewasbescherming en niet te vergeten de gasprijzen die de pan uitrijzen. Ik geef het je te doen. Het ouderwetse idee dat je op school alles leert voor de rest van je leven, hebben we in de hele maatschappij inmiddels verlaten. Door de technische innovaties verandert alles zo snel dat we overgeschakeld zijn op de 'permanente educatie'. Je moet voortdurend blijven leren om alles bij te benen. Wie dat niet doet raakt in een achterstandspositie en uitgerangeerd. Dat geldt bij uitstek in de glastuinbouw waar de vernieuwing nog sneller lijkt te gaan dan in de rest van de industrie. De ene nieuwe techniek is nog nauwelijks in de praktijk gebracht, of de andere buitelt er al overheen. We innoveren wat af. En steeds constateren we dat je als tuinder opnieuw moet leren telen.
Dat was bijvoorbeeld zo met de (gedwongen) omschakeling naar de substraatteelt. Maar dankzij een enorme inspanning van de praktijk, het onderzoek en de toeleveranciers hebben we het voor elkaar gekregen om een teeltmethode te ontwikkelen die een voorbeeld was en is voor de rest van de wereld."

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel