Watergift op steenwol: alertheid is geboden

Watergift op steenwol: alertheid is geboden

Efficiënt watergeven in teelten op steenwolsubstraat is niet los te zien van de gewasfase, de gewenste plantbalans en de groei/buitenomstandigheden (verdamping). Gert-Jan Goes van Grodan benoemt op Glastuinbouwwaterproof.nl enkele aandachtspunten die momenteel van belang zijn. "We zitten nog steeds in een relatief donkere periode, maar wanneer de zon doorbreekt is alertheid geboden."

Voordraineren bij de start van de teelt vindt steeds meer navolging en dat is een goede zaak, vindt Goes. Hiervoor wordt op twee derde van de mathoogte eerst een gaatje geprikt, zodat het watergehalte (WG) in het bovenste deel van de mat wat kan zakken. Het definitieve draingat wordt gemaakt na het inwortelen, uiterlijk wanneer de wangen van de eerste matten zijn leeggedronken; eerder draineren kan altijd.

WG omlaag
Het laten zakken van het watergehalte tijdens het doorwortelen van het complete substraatvolume tot aan de bloei van tros 3 bij tomaat, de eerste zetting bij paprika, de bloei van de eerste hartvrucht bij aubergine of de bloei c.q. uitgroei van de eerste komkommers behoort inmiddels ook tot de normale teeltmaatregelen. In deze periode wordt er geen of nagenoeg geen drain gerealiseerd. Eén of enkele dagen geen water geven bij donkere, vegetatieve omstandigheden is aan te bevelen.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel