Weinig effect CO2 in winterteelt framboos

Weinig effect CO2 in winterteelt framboos

Tien maal zoveel CO2 doseren gaf in de winter bij framboos maar 3% meer productie. Meer PAR-licht met LED's verhoogde wel duidelijk de productie. Dit kwam naar voren in een onderzoek met twee rassen bij een proef die tot doel had een kwalitatief goede winterteelt realiseren met het oog op een toekomstige fossielvrijeteelt. Beperking van CO2, maar ook het vermijden van pieken in gasverbruik en beperken van het gasverbruik en elektriciteitsverbruik, stonden centraal.

In een winterteelt is bij Wageningen University Research Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen het effect van CO2 en lichtintensiteit bij de frambozenrassen Kwanza en Lagorai onderzocht. De teelt duurde van half november 2019 tot begin april 2020. De planten (canes) van Lagorai waren bijna een jaar onder 0oC bewaard, terwijl die van Kwanza in 2019 waren opgekweekt en een aantal weken in de koelcel koude hadden gekregen. Ondanks de zeer lange bewaarperiode, waren de canes van Lagorai nog prima van kwaliteit.

CO2 nauwelijks effect
In de twee afdelingen werd gestreefd naar een CO2-gehalte van resp. 450 en 900 ppm, maar de dosering hing af van de raamopening. Gemiddeld over de hele teelt was de CO2-concentratie in de periode dat er licht was, resp. 460 en 760 ppm. Hiervoor moest in de afdeling met hoog CO2 tien maal zoveel CO2 worden gedoseerd dan in de afdeling met laag CO2, namelijk 10 en 1 kg/m2. Dit leidde slechts tot een productieverhoging van gemiddeld 3% en zeker niet tot een hogere refractie of Brix.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel