'Werken en privé hoeven niet in balans te zijn'

'Werken en privé hoeven niet in balans te zijn'

Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week op AD.nl tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Dit keer: weg met de werk-privébalans.

Waar vroeger het idee was dat werk altijd vóór zou moeten gaan, is er de afgelopen tijd steeds meer aandacht en ruimte gekomen voor de andere dingen in ons leven. Tegenwoordig weten we dat er méér is in het leven dan werk, en dat kan ik als psycholoog alleen maar toejuichen. Maar het modebegrip 'werk-privébalans' dat je de afgelopen jaren opeens overal hoort? Daar krijg ik de kriebels van.

Een werk-privébalans impliceert namelijk dat werk en niet-werk altijd in evenwicht moeten zijn. Het werkwoord 'balanceren' roept het beeld op van een evenwichtsbank waarop je precies in het midden moet blijven staan om niet naar de ene of de andere kant te vallen. Balans heb je op een weegschaal, wanneer de ene en de andere kant precies evenveel wegen.

Inbalans
Maar in ons leven werkt het zo niet. Het idee dat werk en privé precies in evenwicht moeten zijn is natuurlijk onzin - alsof je werk en vrije tijd altijd gelijk verdeeld moeten zijn. In werkelijkheid komt zowat iedereen die werkt momenten tegen van grote disbalans. In sommige periodes - bijvoorbeeld wanneer er een belangrijk project extra aandacht vraagt - word je gedwongen om meer van je focus bij je werk te hebben. In andere situaties - bijvoorbeeld bij een zwangerschap, bij verhuizen of bij mantelzorg - vraagt het persoonlijke leven meer aandacht.

Lees hier verder

Bron: AD

Deel artikel