Whitepaper: bestuiving bij hoge temperaturen

Whitepaper: bestuiving bij hoge temperaturen

Iedereen weet wel dat in de tomatenteelt een goede bestuiving van de bloem nodig is voor een goede vruchtzetting, opbrengst en kwaliteit. Maar weet je ook wat voor invloed een warm klimaat heeft op de bestuiver, de plant en hun interacties? In de Koppert-whitepaper Interacties tussen plant en bestuiver bij hoge temperaturen, geschreven in samenwerking met bestuivingsdeskundigen, wordt nu duidelijk beschreven wat voor invloed hoge temperaturen hebben op de bestuiving.

"We zagen altijd al dat de temperatuur invloed had op de bestuivingsactiviteit van onze hommels. Nu werd het tijd om de puntjes op de i te zetten door te kijken naar het effect van warmte op plant, bloemen en de combinatie van plant-bestuiverinteracties", vertelt Remco Huvermann, productmanager bestuiving bij Koppert Biological Systems.

De whitepaper over dit onderwerp is geschreven in samenwerking met tuinbouwconsultant Godfrey Dol en is nu in verschillende talen beschikbaar. Download de whitepaper hier in het Nederlands.

In een koud klimaat wordt vaak aangenomen dat de bestuiving vanzelf goed gaat bij een juist beheer van de bestuivers. Het grootste probleem is dat de zetting slecht kan zijn als de plant te weinig groeikracht heeft. In een warm klimaat hebben tomatentelers te maken met allerlei andere problemen die een negatief effect kunnen hebben op de opbrengst en de kwaliteit. Het beheer van de temperatuur, de vochtigheid en de straling is daarom bijzonder belangrijk voor zowel de plant als de bestuiver.

De whitepaper bevat ook een handige "Samenvatting van maatregelen om planten en bestuivers te beschermen bij hoge temperaturen".

Bron: Goedemorgen

Deel artikel