Wortelen, tomaten en kool zijn gezond. Maar hoe kom je erachter wat voor gezonde stoffen er precies inzitten? Research analist Edward Knaven van Avans Hogeschool in Breda ontwikkelt samen met zijn studenten drie analysemethoden waarmee een teler in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit kan bepalen.
Dat groente en fruit belangrijk zijn, daar is de wetenschap allang uit. Wie genoeg groente en fruit eet, heeft een lagere kans op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar maakt het nog uit welke soorten groente en fruit je eet? En hoe kom je erachter welke gezonde stoffen in welk soort groente of fruit zit?
Via het topsectorproject 'De Waarde(n) van Groenten en Fruit' wordt er onderzoek gedaan naar de gezondheidsbevordende stoffen in onder andere wortel, tomaat en een aantal koolsoorten. Het gaat daarbij om lycopeen: een plantaardige stof die zorgt voor de kleur van de rode tomaat en wortel. Dit stofje kan mogelijk de ontstekingswaarden in ons bloed verlagen en daarmee het risico op het ontwikkelen van welvaartsziekten verkleinen. Daarnaast worden de glucosinolaten in kool onder de loep genomen. Deze stofjes kunnen de ontstekingen in het lichaam tegengaan, werken preventief tegen kanker en versterken ons immuunsysteem.
Lees hier verder