Zetten bacteriën CO2 straks om in voedingsstoffen?

Zetten bacteriën CO2 straks om in voedingsstoffen?

Wordt jouw hamburger of eiwitshake straks gemaakt uit CO2? Wel als het aan microbioloog Nico Claassens ligt. Zijn groep bouwt aan bacteriën die CO2 omzetten in voedingsstoffen zoals suiker. "De operatie is te vergelijken met het vervangen van het hart van een mug door dat van een olifant."

Het idee om kooldioxide op te slaan in biomassa is niet nieuw. Zo'n drie miljard jaar geleden waren de cyanobacteriën/blauwalgen ons al voor om het gas te gebruiken als koolstofbron, geholpen door zonlicht - de geboorte van fotosynthese. Een verwante van de cyanobacterie belandde in plantencellen en doet daar als bladgroenkorrel hetzelfde werk. In de vulkanische diepzee doen oerbacteriën het ook, niet met zonlicht maar met energie uit bijvoorbeeld waterstof.

Wat nieuw is, is dat universitair docent Nico Claassens (Microbiologie) met zijn groep een poging wil wagen het beter te kunnen dan de natuur. Ze bouwen aan een snellere en efficiëntere vervanger van de Calvincyclus, de essentiële reactieketen om CO2 te binden.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel