Zuiniger waterverbruik door beperking verdamping

Zuiniger waterverbruik door beperking verdamping

Bij veel gewassen vliegt 70% of meer van het gegeven gietwater weer door de luchtramen naar buiten in de vorm van waterdamp. Als je de verdamping kunt beperken of het water kunt terugwinnen, dring je de waterbehoefte belangrijk terug.

Een flink verdampend gewas zoals tomaat vraagt jaarlijks 10.000 kuub water per hectare. Dat is vaak niet volledig in te vullen met de voorraad in het bassin, zodat er nog bron-, kraan- of oppervlaktewater nodig is. Bij al die soorten zijn kanttekeningen te maken. Omgekeerde osmose staat onder druk, kraanwater is duur en bevat natrium en oppervlaktewater is risicovol zonder gedegen ontsmetting en bevat ook natrium.
"Het wordt lastiger om goed gietwater te krijgen. Er zijn projecten om de beschikbaarheid te vergroten, zoals de benutting van restwater uit bieten in Dinteloord en de collectieve opslag van regenwater onder de vlag van Coastar in het Westland. Maar we denken dat in de kas zelf ook nog wel wat te winnen valt", vertelt Jim van Ruijven van Wageningen University & Research. Hij is projectleider van het project 'Waterefficiënte teelt op substraat'.

Verdamping beperken
Samen met collega's rekent hij aan twee oplossingen: beperking van de verdamping en terugwinning van water uit waterdamp. "Als je bij een belichte tomatenteelt een relatieve vochtigheid (RV) aanhoudt van 87,5% of 90% in plaats van de gebruikelijke 85% win je daarmee respectievelijk 50 en 100 liter/m2 per jaar. Bij een onbelichte teelt is dat 25 en 50 liter/m2. Of dat in de praktijk ook mogelijk is, hangt af van de ziektedruk. Dit is geen ongewone denkrichting: bij Het Nieuwe Telen is acceptatie van een hogere RV een vast onderdeel. Ook zou je nog selectiever kunnen schermen om de verdamping te beperken", denkt hij.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel