'Zuiveringsplicht tuinbouw pakt positief uit'

'Zuiveringsplicht tuinbouw pakt positief uit'

Handhaver Piet Lugtigheid kan duidelijk merken dat de invoering van de zuiveringsplicht voor glastuinbouwbedrijven positief uitpakt voor de waterkwaliteit in het gebied van Waterschap Hollandse Delta. Glastuinbouwconcentraties liggen daar vooral in Barendrecht/Ridderkerk onder Rotterdam en in Brielle/Tinte/Vierpolders op Voorne.

"We zien nog wat lichte overschrijdingen, hoofdzakelijk van nitraat", zegt Lugtigheid. "Het gaat dus best goed, maar als het nodig is gaan we gericht op zoek naar de bron en kan een stevig gesprek nodig zijn. Soms word ik ook door een teler benaderd die vermoed dat er iets niet klopt, maar niet weet waar de schoen wringt. Dan help ik graag om het lek boven te krijgen, want daar hebben we allemaal baat bij."
De aanpak van de handhaver is er niet op gericht om processen verbaal uit te schrijven, maar om glastuinbouwers te bewegen tot verantwoord gedrag. De wil om dat te doen is meestal aanwezig.

Knelsituaties
De meeste knelpunten zijn volgens Lugtigheid te herleiden tot te krap bemeten drainwateropvang, het leren accepteren van hogere natriumcijfers (wat in veel teelten mogelijk is) en een gebrekkige voorbereiding op de teeltwisseling. "Zorg dat de drainsilo's vóór het einde van de teelt leeg zijn, dan kun je ook je reinigingswater beter kwijt en heb je meer speling als je even moet wachten op een loonwerker met een mobiele zuiveringsinstallatie."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel