15% horeca gaat failliet

15% horeca gaat failliet

Economen en brouwers verwachten dat 10 tot 15 procent van de horecazaken failliet zal gaan het komende jaar. Het zal niet zover komen dat de meerderheid van de zaken omvalt, zoals hier en daar wordt gevreesd. Wanneer we weer volledig naar de kroeg mogen, zullen veel zaken het geld weer zien binnenlopen. Als dan ook nog eens de steunmaatregelen verlengd worden en er een regeling komt om schulden te herschikken, kunnen er nog meer zaken gered worden, zeggen economen.

Uit de Kleinbedrijf Index van ondernemersorganisatie ONL, de kredietverlener Qredits en de Hogeschool Utrecht bleek woensdag dat drie kwart van de horecabedrijven op de rand van het faillissement staat. Mochten die allemaal ook effectief failliet gaan, zou dat een groot drama zijn voor de Nederlandse economie, zegt Stef Driessen, sectoreconoom bij ABN AMRO.

Maar zo'n vaart zal het niet lopen, denken economen van Rabobank en ABN AMRO. De banken gaan mee in de verwachting van brouwers dat 10 tot 15 procent van de kroegen en restaurants de deuren zal sluiten het komende jaar. "Dat is wel nog steeds veel", zegt Driessen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 12 procent meer horecazaken hun activiteiten om allerlei redenen staakten dan in 2019. Het aantal faillissementen in de horeca steeg met 39 procent.

Maar dit jaar wordt dat aantal faillissementen naar verwachting dus minder. "Het voordeel is dat kroegen en restaurants binnenkort weer redelijk snel geld binnenkrijgen zodra we weer allemaal naar de kroeg trekken. Daarom is de heropening van de terrassen op dit moment een goed begin, al is het momenteel nog een een zeer kleine druppel op een heel warme plaat", zegt Jos Klerx, die de horeca volgt voor Rabobank.

Lees hier verder

Bron: NU.nl

Deel artikel