3e editie Autonomous Greenhouse Challenge

3e editie Autonomous Greenhouse Challenge

Wageningen University & Research en Tencent kondigen met trots de 3e editie van de International Autonomous Greenhouse Challenge aan. Multidisciplinaire teams van over de hele wereld gaan met behulp van kunstmatige intelligentie op afstand sla produceren.

Het doel van de derde challenge - die wordt gehouden tussen juni 2021 en juni 2022 - is een volledig geautomatiseerde en autonoom gecontroleerde kas, zonder tussenkomst van de mens. Potentiële deelnemers worden uitgenodigd om www.autonomousgreenhouses.com te bezoeken voor meer informatie en voorinschrijving.
 
Wageningen University & Research (WUR) werkt onder meer aan autonome kassen, klimaatbeheersing, gewasmodellering, het gebruik van sensoren, data, intelligentie, computervisie en robotica. Tencent is het zesde grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De missie van Tencent is verbetering van de kwaliteit van het menselijk leven door middel van kunstmatige intelligentie (AI)en internetdiensten.
 
Verbinden van AI en voedselproductie
Met het organiseren van de Autonomous Greenhouse Challenge willen WUR en Tencent de wereld van kunstmatige intelligentie en die van voedselproductie met elkaar verbinden, meer kennis creëren en deze kennis openbaar toegankelijk maken, om zo bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen voor verduurzaming van onze voedselsystemen. Als gevolg van de steeds groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar verse en gezonde groenten toe. Autonome kassen en digitale landbouw op afstand kunnen ervoor zorgen dat meer mensen worden gevoed met vitamine- en mineraalrijke producten. Daarnaast leveren deze technieken een bijdrage aan het vergroten van de voedselveiligheid en een hoger productievolume van gezonde groenten, met gebruikmaking van minder hulpmiddelen zoals water en energie.

Tomaten, komkommer en sla
De eerste twee edities van de Autonomous Greenhouse Challenge vonden plaats in 2018 en 2019/20 bij de WUR-business unit Glastuinbouw in Bleiswijk en waren gericht op het telen van een komkommergewas en een cherrytomaatgewas. Beide wedstrijden toonden aan dat telen op basis van kunstmatige intelligentie tot betere prestaties leidt vergeleken met die van bekwame telers die economisch belangrijke kasgewassen telen. In de toekomst zal AI een belangrijke bijdrage leveren aan de glastuinbouwteelt. In eerdere edities werden door alle teams nog wel steeds mensen betrokken bij de besluitvorming. Het doel van de derde challenge is een volledig geautomatiseerde aansturing, zonder menselijke tussenkomst.
 
Derde editie
Het eerste deel van de derde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge begint al in de zomer met een open Online Challenge, gericht op het testen van de vaardigheden bij de deelnemers op het gebied van machine learning en beeldverwerking, en het wekken van een brede belangstelling in de AI-gemeenschap. Het tweede deel van de wedstrijd gaat aan het einde van de herfst van start met een Hackathon. Tijdens een 24-uurs wedstrijd voor de virtuele productie van een slateelt in een virtuele kas worden dan de vijf beste teams geselecteerd. Hoogtepunt is de Greenhouse Challenge, waarin deze vijf teams in de eerste helft van 2022 met elkaar de strijd zullen aangaan bij de volledig automatisch aangestuurde productie van sla op water in een kas.
 
Het uiteindelijke doel van de challenge is om zonder menselijke tussenkomst een volledig autonome, zes- tot achtweekse teeltcyclus te ontwikkelen voor sla van hoge kwaliteit, met hoge opbrengsten maar efficiënt gebruik van hulpbronnen. De teelt zal plaatsvinden in de kassen van WUR in Bleiswijk. Teams kunnen tijdens de Online Challenge hun AI-vaardigheden laten zien, tijdens de Hackathon oefenen met virtuele slateelt en zich tijdens de eerste teeltcyclus bekwamen in het kweken van echte sla. In de tweede teeltcyclus wordt bepaald welk team de winnaar is. De uiteindelijke winnaar is het team met de hoogste nettowinst aan het eind. Het publiek kan de resultaten van de wedstrijd online volgen.
 
Wie kunnen deelnemen?
De Online Challenge is gericht op AI-experts met vaardigheden op het gebied van machine learning en beeldverwerking. Het is mogelijk om aan de Hackathon en de Greenhouse Challenge deel te nemen zonder eerst aan de Online Challenge te hebben meegedaan. Deelname aan de Online Challenge is echter wel aan te raden, omdat we tijdens deze challenge op zoek gaan naar talenten en bovendien krijgt de winnaar direct een wildcard voor de Greenhouse Challenge. Ook is er een prijs te winnen voor de Online Challenge.
 
Voor de Hackathon en Greenhouse Challenge moeten teams bestaan uit experts met een bewezen achtergrond in verschillende vakgebieden, zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie, gewasfysiologie en tuinbouwproductie. Bedrijven en start-ups worden uitgenodigd om deel te nemen, maar ook wetenschappers en studenten. Teams moeten uit minimaal drie leden bestaan. Ten minste één teamlid moet student zijn. We moedigen teams uit alle landen aan om deel te nemen.
 
De inschrijving voor de Online Challenge wordt geopend in april 2021. De inschrijving voor de Hackathon en Greenhouse Challenge wordt geopend in juli 2021. Potentiële deelnemers kunnen meer informatie over toelatingseisen en voorinschrijving vinden op www.autonomousgreenhouses.com.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel