Autonoom telen... antwoorden op vijf veelgestelde vragen
Geplaatst op 12 mei 2021
1. Hoe gaat jullie systeem er mee om als je meerdere afdelingen in 1 kas hebt. Kun je dan elke afdeling een eigen strategie mee geven?
"Jazeker. De gekozen strategie voor het klimaat wordt vaak berekend voor de hele kas, maar wordt apart per afdeling aangestuurd, zoals nu ook al het geval is. Dit is zeker van toepassing wanneer er bijvoorbeeld verschillende rassen of teelten in één kas staan. Dit geldt dan voornamelijk voor stookinstellingen, buizen, ventilatiestrategie en raamstanden. Andere instellingen, zoals belichting of scherm hebben vaak betrekking op meerdere afdelingen. Crop Controller kan goed omgaan met deze verschillende situaties."
2. Ik heb nu een klimaatcomputer. Wat voegt autonoom telen toe aan de huidige klimaatsturing?
"De klimaatcomputer is een apparaat om installaties aan te sturen, maar de rekenkracht is vrij beperkt, door de fysieke grenzen van de hardware. Crop Controller werkt volledig in de cloud, waardoor deze beperkingen niet van toepassing zijn. Met onze slimme algoritmes kunnen we het routinematige denken en handelen van de teler voor een groot gedeelte overnemen. Hiervoor verwerken we enorm veel data en is echt een aanvulling op de huidige werking met de klimaatcomputer."
3. Werken de algoritmes beter met meer meetpunten of sensoren in de kas? Kortom is meer data beter voor het resultaat?
"Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Met een goede data set kun je ook zonder sensoren heel goed autonoom telen. Het resultaat wordt nog beter of nauwkeuriger als je een goede set van sensoren inzet. Momenteel participeren we als Blue Radix in een TKI-project 'De Digitale Groene Vingers' waarin we onderzoeken welke set van sensors geschikt zijn voor autonoom telen. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we onze klanten nog beter adviseren welke sensoren interessant zijn om in te investeren ten behoeve van autonoom telen."
4. Hoeveel tijd kost het om autonoom te gaan telen? Wat zijn voor een teler de eerste stappen die hij kan zetten naar autonoom telen?
"We starten het proces met een intake, waarin we de teeltstrategie en de kas- en locatiegegevens met de teler bespreken. We koppelen dan ook de klimaatcomputer en eventuele sensoren aan Crop Controller. Hierna start het trainen van de algoritmes. We bespreken de uitkomsten (klimaatprofielen en berekende setpoints) heel frequent met de teler. Als de teler vertrouwen heeft opgebouwd, starten we gefaseerd met autonome sturing. De teler is hierbij altijd in de drivers' seat."
5. Stel: het internet valt uit, hoe gaat Crop Controller hier mee om? Stopt de autonome sturing dan?
Crop controller optimaliseert de instellingen 48 uur vooruit, oftewel twee volledige dagen voor elke 5 minuten. Mocht internet onverhoopt niet beschikbaar zijn, dan draait het systeem gewoon door de met Crop Controller gedefinieerde instellingen in de klimaatcomputer. Echter, deze worden zo lang de internetconnectie niet werkt niet ververst. Het is daarom aan te raden dat bij een dergelijke storing de instellingen te controleren en indien nodig aan te passen. De autonomous greenhouse manager van Blue Radix neemt dan contact op en begeleidt de teler hierbij.
Meer weten?
Heb je andere vragen over autonoom telen? Neem gerust contact op met Blue Radix via info@blue-radix.com of meld je aan voor een online demo.
Bron: Goedemorgen