De voordelen van organische meststoffen

De voordelen van organische meststoffen

ACTUEEL HORTI THEMA - Organische meststoffen kunnen een rol spelen wanneer je als teler duurzamer en milieuvriendelijker wilt telen. Daarnaast hebben ze een aantal voordelen ten opzichte van chemische meststoffen. De specialisten van Royal Brinkman zetten alle voordelen en aandachtspunten met betrekking tot organische meststoffen voor je op een rij.

Organische meststoffen zijn meststoffen die volledig zijn opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. De voedingselementen in organische meststoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium, komen vrij wanneer bodemorganismen zoals bacteriën en schimmels de mestkorrels afbreken.

De voordelen
Organische meststoffen hebben meerdere voordelen:
-Ze zorgen voor een luchtige bodemstructuur.
-Door het gebruik van organische meststoffen wordt de bodem gezonder en vruchtbaarder.
-Organische meststoffen zijn gedurende een langere periode beschikbaar voor het gewas dan chemische meststoffen.
-Organische meststoffen bevatten - in tegenstelling tot chemische meststoffen - geen natrium (zouten).

Luchtige bodemstructuur
Een groot voordeel van het gebruik van organische meststoffen is dat ze de structuur van de bodem verbeteren. Het gebruik van organische meststoffen zorgt namelijk voor een verhoging van de microbiologische activiteit in de grond. Organische stoffen worden afgebroken door het bodemleven in humuszuren en aminozuren. Tijdens dit proces is er zuurstof nodig en daarom wordt lucht aangetrokken, waardoor de bodemstructuur verandert en de grond luchtiger wordt. Door deze combinatie ontstaat een rijke, gezonde en vruchtbare bodem met voldoende biodiversiteit en een goede structuur, waar de plant voldoende voeding en vocht uit kan halen. Dit zorgt voor een gezond gewas met een hoge weerstand tegen ziekten en plagen.  

Langer beschikbaar
Een ander voordeel is dat de voedingselementen (stikstof, fosfor en kalium) in organische meststoffen, ook wel organische mest, meer geleidelijk vrijkomen. Dit komt doordat deze bij organische meststoffen, zoals eerder genoemd, pas vrijkomen wanneer bacteriën en schimmels de mestkorrels afbreken. Hierdoor komen de voedingsstoffen gedurende een langere periode beschikbaar voor het gewas. Dit trage vrijkomen zorgt ervoor dat er geen risico bestaat op uitspoeling of verbranding van de wortels (wat bij een overdaad aan chemische meststoffen wel het geval is).

Bekijk hier ook een video

Bron: Goedemorgen

Deel artikel