Drijvers met de juiste teeltmedia cruciaal in sla
Geplaatst op 09 april 2021
"Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat sla op veel verschillende manieren kan worden geteeld", zegt Niels Jacobs, Product Engineer & Start up Specialist bij Light4Food. "Het was dus al een hele zoektocht om het perfecte teeltsysteem te vinden om sla te telen. Het telen van sla kan zowel in een horizontal farm (de kas) als in een vertical farm. Voor een goed resultaat is de start van cruciaal belang. Om die reden gebeurt het zaaien en ontkiemen in een aparte ontkiemingsruimte, waarna de opkweek in de kas of vertical farm kan plaatsvinden", legt Niels uit. "Na ontkieming gaan de jonge planten op drijvers de kas of vertical farm in, gedurende ongeveer 14 dagen."
Niels Jacobs, de eerste medewerker van Light4Food, had al ervaring in het ontwikkelen van teeltsystemen voor aardbeien en medicinale gewassen, en in het opkweken en telen van hogedraadgewassen, zoals tomaten en komkommers op steenwolsubstraat. Door zijn ondernemersgeest en na gesprekken met Thomas Peters, Business Development Manager bij Grodan, werd de keuze gemaakt om steenwol te gaan gebruiken voor de slateelt. Niels: "Voor mij wogen de voordelen van steenwol zwaarder dan de eventuele uitdagingen en ik wilde het daarom een kans geven."
Teeltfasen van sla bij Light4Food
Niels vertelt over de fasen van de slateelt bij Light4Food: "De eerste fase van de slateelt is het zaaien en ontkiemen en dat gebeurt in speciale klimaatcellen. Na twee tot drie dagen, wanneer de sla is ontkiemd en de plantjes wortels hebben, worden de plugs op een eb-en-vloedsysteem geplaatst, voor de opkweek in een andere klimaatcel of in de kas. Daarna begint de tweede fase: de opkweekfase. Hier is steenwol een ideaal product, vanwege het vermogen om water vast te houden. Steenwol kan wel 90% van het eigen volume in water opnemen. Na veertien dagen kan de sla worden getransporteerd naar het drijversysteem." "In veel gevallen wordt de sla na ontkieming gelijk op de drijvers in een vijver of bakken geplaatst, maar iedereen hanteert daarbij zijn eigen aanpak", voegt Thomas toe.
Niels is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de ideale teeltoplossing. Hiervoor zoekt hij naar de optimale match tussen de onderdelen en de hard- en software die nodig is om de sla te telen. "We streven naar een zo arbeidsbesparend mogelijk teeltproces met zo min mogelijk afval en zo veel mogelijk automatisering. Dat, in combinatie met het delen van onze kennis over teeltsystemen, is wat uiteindelijk waarde toevoegt voor slatelers."
Arbeidsbesparend
Een voorbeeld van arbeidsbesparing is het wassen van de sla. Niels: "In een schone teeltomgeving hoeft de sla na de oogst niet te worden gewassen. In dat opzicht is steenwol het ideale teeltmedium. Het is schoon en vervuilt het gewas niet, zodat het gelijk kan worden geconsumeerd. En als het product voor consumptie niet meer hoeft te worden verwerkt, kan een nog verser product worden aangeboden!"
Een ander voordeel van steenwol is dat het in allerlei maten en vormen verkrijgbaar is. Thomas heeft echter nog wel een kanttekening: "Omdat de standaarden nog niet overal in de praktijk op één lijn liggen, kunnen we ons product nog niet op ieder product en ieder systeem op de markt afstemmen. Daarom ben ik ook zo blij met onze samenwerking met Light4Food. Samen kunnen we de noodzakelijke stappen nemen om de standaarden te definiëren en het duurzame teeltproces voor sla verder te industrialiseren." Dit is waar de twee bedrijven hun gemeenschappelijkheid vinden, ze werken samen om de huidige praktijk te innoveren. Thomas: "Wat we nu zien in proeven is dat drijvers en substraat samen moet werken als team. Een perfecte match tussen deze twee resulteert in een diepwaterteeltsysteem met de beste resultaten."
Bij het bezoek aan de onderzoekslocatie noemt Niels het belang van een uniform gewas. Thomas is het daarmee eens: "Uniformiteit is een van de unieke eigenschappen van steenwol. Het is een geďndustrialiseerd product en de productkwaliteit is van essentieel belang, en dat is overduidelijk als je kijkt naar het gewas." En dat klopt, deze inspirerende gewassen zijn prachtig en je krijgt er gelijk zin in!
Bron: Goedemorgen