FoodVentures opent groentekas in Shanghai
Geplaatst op 19 mei 2021
Er is van alles te zien in de groentekas. Van de nieuwste teelt-technologie tot en met de eerste tomaten en die begin maart al zijn geplant. In totaal gaat het om vijf groentekassen op een terrein van 17 hectare, vergelijkbaar met ongeveer 25-30 voetbalvelden. Het bedrijf ligt op een klein uurtje rijden van Shanghai, waar de kassen als een bloemenwaaier rondom een nieuw visitercenter staan opgesteld. Op vrijdag 21 mei, tijdens de opening van de Flower Expo in Chongming, worden hier ceremonieel de eerste tomaten en komkommers geoogst.
China wil lokale voedselproductie
De komende jaren worden op deze plek tientallen miljoenen stuks groenten geteeld, bedoeld voor de inwoners van de Shanghai-regio. De Chinese overheid wil voor de voedselvoorziening minder afhankelijk worden van het buitenland en stuurt aan op meer lokale productie. Het geld om kassen te bouwen is er volop, waar het vaak aan ontbreekt is de kennis om groenten op de meest efficiënte manier te telen. Daarvoor is de hulp van FoodVentures ingeschakeld. Dit Nederlandse bedrijf heeft jarenlange ervaring met het runnen van groentekassen in het buitenland, zoals in Georgië, Oekraďne en Kazachstan.
Telen volgens Hollandse standaarden
"Met de traditionele Chinese manier van telen slaagt men er niet in om per vierkante meter dezelfde hoge oogst te halen als wij in Nederland gewend zijn. Ze gebruiken 10x meer water per kg tomaat dan wij. Ook wordt bij het telen regelmatig vervuilde grond en verontreinigd water gebruikt, wat natuurlijk niet goed is voor de gezondheid en het vertrouwen van de consument. Wij telen in Shanghai volgens de Hollandse standaarden. Zo gebruiken we bijvoorbeeld schoon substraat in plaats van grond", zegt Dirk Aleven van FoodVentures.
Chinezen opgeleid tot teler
FoodVentures heeft een huurcontract van 25 jaar afgesloten met een van de grootste Chinese vastgoedontwikkelaars, de eigenaar van de kassen. Dat betekent dat de Nederlanders tot en met 2046 volledig verantwoordelijk zijn voor de teelt, marketing en verkoop van de groenten. Het management van de groentekas is dan ook 100% Nederlands. In de tussentijd is het de bedoeling om Chinezen op te leiden tot telers, zodat zij uiteindelijk de leiding kunnen overnemen. Wel blijft FoodVentures continu op afstand meekijken, om te zien of alles goed blijft gaan. Voor het bedrijf werken ongeveer 250 mensen. FoodVentures heeft plannen om de komende jaren ook bij andere steden in China groentekassen te gaan runnen.
Bron: Goedemorgen