Go Go Greenhouse naar Oostland

Go Go Greenhouse naar Oostland

Het project Go Go Greenhouse - enkele jaren geleden in het Westland gestart om scholieren die al op zaterdag en in vakanties in de sector werken meer te vertellen over de veelzijdigheid van de glastuinbouw - slaat stap voor stap haar vleugels uit. Met de deelname van Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker en Bunnik Plants uit Bleiswijk aan de Go Go Greenweek is rijksweg A13 in ieder geval overgestoken richting Oostland, aldus Glastuinbouw Nederland.

Hoewel het gros van de deelnemers aan het mede door Colland Arbeidsmarkt gefinancierde project van Glastuinbouw Nederland nog steeds uit het Westland komt, steekt projectleider Agnes van den Berg ook de nodige energie in het enthousiasmeren van glastuinbouwbedrijven in de rest van het land. Logisch, want het is een zeer laagdrempelig project waarbij geldt dat hoe meer telers meedoen, hoe groter het beoogde effect is. "Scholieren die de vele facetten van de glastuinbouw kennen en waarderen, kunnen op die manier een ambassadeur worden van de sector", zo verwoordt Agnes van den Berg. "Ze kunnen zelf tijdens of na hun studie terugkeren in de glastuinbouw, of vrienden en bekende attenderen op de mogelijkheden en de uitdagingen voor de sector in een bredere maatschappelijke context."

Veelzijdigheid
Dat was ook precies de gedachte van Nanda Parlevliet, HR-medewerker bij Bunnik Plants in Bleiswijk. Zij liep vorig jaar al rond met het idee om scholieren meer te vertellen over de veelzijdigheid van het potplantenbedrijf, maar corona stond dat initiatief in de weg. "Toen ik de oproep zag voor de Go Go Greenweek leek me dat een mooi moment om aan te haken."

En daarom leidde zij vorige week drie gemotiveerde scholieren rond door locatie 3 en 4 van Bunnik Plants. Van het oppotten tot het nieuwste marketingconcept, alle facetten passeerden de revue. De vragen die teeltman Paul Weerdenburg kreeg zeggen veel over de interesse van het drietal: Gaat dat oppotten automatisch; waarom zitten die pluggen uit Rusland in een afgesloten doos; krijgen de planten direct mest mee bij het watergeven; worden planten bij binnenkomst ook gecontroleerd op beestjes. Maar ook het verhaal van Taylor werd met belangstelling aangehoord. Zij was een aantal maanden geleden nog stagiaire, maar belt nu dagelijks met China en de VS voor de inkoop van sierpotten, of de verkoop van eindproducten.

Voorbereiding
De opzet van Nanda Parlevliet onderschrijft de laagdrempeligheid van Go Go Greenhouse. Uiteraard zijn op voorhand de collega's geďnformeerd over hun bijdrage aan de rondleiding en moeten de scholieren worden gemobiliseerd en wellicht gemotiveerd. De rondleiding in het kader van de Go Go Greenweek duurde vervolgens anderhalf uur, met een schat aan informatie waar de scholieren nog lang hun voordeel mee kunnen doen. Na de A13 moet het project Go Go Greenhouse ook de A4, A12, A20 en vervolgens de A1 en A2 oversteken. Een mooie uitdaging, zeker ook voor de teeltbedrijven.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel