Hoge urgentie biodiversiteit

Hoge urgentie biodiversiteit

Het klimaat, de stikstofcrisis, de afname van bijen en andere insecten en de toenemende problematiek rondom de eikenprocessierups, het zijn allemaal signalen dat het niet best gaat met de biodiversiteit in Nederland. Biodiversiteit is urgent. In de provincie Zuid-Holland werken meerdere organisaties aan het verhogen van biodiversiteit in het kassengebied. Wat betekent dat voor de sector?

De glastuinbouw neemt zijn verantwoordelijkheid op het gebied van biodiversiteit. Eveline Stilma van InnoPlant werkt namens Glastuinbouw Nederland aan dit onderwerp in een project gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland en de Stichting Kennis in je Kas (KIJK). Zij voerde gesprekken met belanghebbenden in het Oostland en inventariseerde kansen en risico's op het gebied van biodiversiteit. Zij sprak met tuinders, overheden en een natuurorganisatie. "Vervolgens is een enquęte naar de telers gestuurd in het Oostland. Uitwerking daarvan heeft in nauw overleg plaatsgevonden met het regionale bestuur van Glastuinbouw Nederland. Daarna heb ik een uitgebreide studie gedaan naar de relatie tussen planten en insecten om tot een optimaal beplantingsplan te kunnen komen", verduidelijkt Eveline Stilma.

Kansen en risico's
Belanghebbenden hebben kansen en risico's benoemd van meer biodiversiteit in het kassengebied. "Tuinders staan er open voor zolang het de plantgezondheid niet in gevaar brengt. Dat betekent minder plagen en meer natuurlijke vijanden. Dat is niet het enige, er zijn meer punten van aandacht. Pluiszaden van onkruiden kunnen de kas inwaaien en daar de onkruiddruk verhogen. Ook een toename van slakken of muizen is ongewenst."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel