Kritiek op CO2-levering en referentie-warmteprijs
Geplaatst op 02 juni 2021
De SDE++ is een van de afgesproken maatregelen om de CO2 voorziening voor de toekomst veilig te stellen. Gezien de huidige bedragen (regeling 2021 en het conceptadvies PBL) lijkt volledig CCS interessanter te zijn dan de combinatie van 4.000 uur CCU en 4.000 uur CCS. Ook voor de uitbreiding bij bestaande leidingen is de voorgestelde subsidie te laag. Hiermee dreigt een afgesproken maatregel in de feitelijke uitvoering te stranden.
Warmtetransitie wordt onvoldoende gesteund
Verder heeft Glastuinbouw Nederland kritiek op de rangschikking waardoor warmteopties lager staan dan elektra opties. Aanbeveling van Glastuinbouw Nederland is om in de rangschikking ten minste aparte categorieën warmte en elektra te maken. Dit punt is vorig jaar ook ingebracht, maar niet overgenomen. In de SE++ openstelling eind 2020 werd geen enkel geothermieproject gehonoreerd. De goedkopere (elektra) opties legden beslag op het budget.
Al langer heeft Glastuinbouw Nederland haar bezwaren aangegeven tegen de referentie-warmteprijs. Deze was tot en met 2017 70% van de TTF gasprijs, maar is toen verhoogd naar 90%. Waar WKK de referentie is, zoals bij geothermie en bio-energie, wordt de referentiewarmte hiermee te hoog gewaardeerd. De SDE++ subsidie geeft zo onvoldoende stimulans om over te stappen.
Lees hier verder
Bron: Glastuinbouw Nederland